Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick fel kota opererad

Kvinnan opererades för diskbråck vid Gävle sjukhus, men ryggsmärtorna försvann inte. Det visade sig att fel kota hade åtgärdats.

Annons

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, sökte hjälp för ryggsmärtor. Hon genomgick en magnetkameraundersökning som visade att hon hade diskbråck på den nedersta disken i ländryggen. Diskbråcket opererades bort, men ryggsmärtorna var kvar. Efter ytterligare en magnetkameraundersökning konstaterades det att disckbråcket man upptäckt vid det första tillfället fortfarande var kvar, men låg en disknivå högre än vad man tidigare trott. Detta eftersom bilderna vid den första underökningen inte varit tillräckligt tydliga. Rätt diskbråck opererades då bort, men efter ett år fick kvinnan återigen ont. Ett nytillkommet diskbråck hittades då på den först opererade nivån och kvinnan opererades en tredje gång.

– Ett sådant här misstag bör inte kunna inträffa och vi beklagar de problem som det medfört för den drabbade kvinnan, säger Bengt Larsson, chefläkare på Division Diagnostik.

I framtiden kommer man därför, i de fall där en operation är planerad, att använda sig både av magnetkameraundersökning och ländryggsröntgen för att öka säkerheten. Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.Josefin Isaksson

Mer läsning

Annons