Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick hjärnskador efter stopp i kanylen

Gävle sjukhus får kritik för eftervården av en kvinna som gallstensopererats. Hon fick allvarliga hjärnskador av syrebrist.

Annons

Den gallstensoperation kvinnan, som är i 60-årsåldern, genomgick har Socialstyrelsen inga invändningar mot, men sjukhuset måste bli bättre på att hitta varningstecken och dokumentera vad som händer efter operationer.

Kvinnan skrevs trots besvär ut efter operationen och när hon kom tillbaka konstaterades ett hål i tarmen. När det skulle lagas hade hon en så svår infektion i magen att hon fick ligga i tre månader på IVA med såret öppet.

Vid en omläggning sövdes då kvinnan. Hon fick andningsproblem som tolkades som symptom på lungsjukdomen KOL, men som berodde på ett stopp i hennes andningskanyl i halsen. Till slut fick hon hjärtstopp.

Socialstyrelsen är kritisk till personalens bedömning och åtgärder när de upptäckte att kvinnan inte fick luft.

Sjukhusets egen utredning konstaterade också att de behöver bli bättre på sövningsrisker och vården av patienter med kanyl i halsen. De ska också se till att uppgifter från övervakningssystemen sparas och att checklistor för risker gås igenom ordentligt. Överrapporteringen mellan de som ansvarar för patienten ska också bli bättre.

Kvinnan sitter i rullstol på grund av den hjärnskada hon fick. Hon gör långsamt framsteg i rehabiliteringen.

– Vi beklagar djupt det som har hänt, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare för operationsdivisionen.

Anhöriga har också anmält kvinnans vård till Socialstyrelsen. Den läkare som gjorde gallstensoperationen utreddes samtidigt av Socialstyrelsen efter misstänkta misstag i samband med flera operationer. Socialstyrelsen anser dock att kvinnans operation är korrekt.

Mer läsning

Annons