Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan hjälper dig städa till jul

– Klart jag har frostat av frysen sen det blev kallt. Men det är inget märkvärdigt; det ska man göra ofta, säger Åsa Källberg.

Som ordförande i Forsbacka husmodersförening kan hon alla knepen och vet att finns massor med fördelar med snö och kyla.

Annons

Många av de så kallade husmorstipsen är på väg att falla i glömska. Den traditionella husmodern må vara idealiserad i en begränsad 50-talsstajlad del av bloggosfären, med prickiga förkläden och bak av sju sorters kakor. Men i det stora hela är de på väg ut i periferin i takt med att vi blir mer jämställda.

Den tid som blir över efter jobb och umgänge med eventuella barn vill vi kanske inte lägga på mangling, polering av matsalsmöbler eller puts av silver. Men man får inte kasta ut barnet med badvattnet. Åsa är en modern husmor som vet att bevara och försöka sprida kunskapen.

– Mitt allra bästa tips, som jag kan bli lite tjatig med för det är även mitt näst bästa tips, är att dela på hushållssysslorna, på allt. Förr var det ju otänkbart med en man i köket, men de släpptes ju inte in heller. Min man brukar laga mat om jag skottar, som jag har gjort i dag. Men nu har vi beställt en snöslunga, säger hon och ler.

Det är vackert där de bor i Tavlan i Valbo, men väldigt mycket snö att skotta på den långa gången mellan gata och ytterdörr, på garageuppfarten och på den lilla gången fram till det välmatade fågelbordet.

– Förr i världen när man inte hade torkskåp, då torkade man tvätten ute även på vintern. Var det riktigt kallt kunde man sen ställa gubbarnas långkalsonger på köksgolvet. Det luktade jättegott när tvätten tinade, säger hon.

Hon brukar själv inte hänga tvätten ute på vintern. Men är det gott om snö och minusgrader så åker gärna mattorna ut på snön. Mattorna blir rena och fräscha. Lort och damm blir kvar i snön, som visserligen blir lite smutsig. Åsa påpekar att det är bra om det kommer lite ny snö efteråt så att det blir vitt och fint igen ute.

– Och sen ska man tänka på att hänga mattorna en stund ute först. För lägger man dem direkt på snön, när de fortfarande är varma av inomhusvärmen, då smälter ju snön och blir till is på mattorna. Och om man är extra energisk, som till exempel när Gefle Dagblad kommer och hälsar på, då kan man passa på att borsta och piska mattorna lite.

Andra tips är att utnyttja balkong eller uteplats som extra kyl eller frys beroende på temperatur. Och till julbordet kan man ha kylklampar runt det som ska vara kallt.

– Man vet ju hur snuskigt det kan bli på julborden när mat får stå framme för länge. Man kan ha kylklamparna runt skinkan och ris à la Maltan till exempel.

Omvänt gäller det också att inte slösa på värmen.

– Man kan öppna ugnsluckan sedan man har bakat. Och ska man vädra ska man göra det kort, bara någon minut, på vid gavel. Då får man in ny luft som snabbt värms upp. Har man en dörr på glänt länge då pyser bara värmen ut. Annars kan man hålla kroppsvärmen med att väva eller skotta. Och då behöver man ju inte ta bilen och åka och träna heller.

Och låter man bilen stå kan man dessutom passa på att minska stressen dagarna före jul och ägna sig åt julpyssel.

– Jag har passat på att göra julköttbullar, baka matbröd och vörtbröd.

Hon tycker inte vi ska klaga på vädret.

– Det räcker med att titta på nyheterna för att se hur eländigt många har det på andra håll i världen. Det är egentligen en så kort period vi har snö och det är ju så otroligt tjusigt. Bara titta! Vill vi inte ha snö när det är vinter? Nej, tänd ett ljus och tänk på hur bra vi har det. Men kom ihåg att släcka.

Mer läsning

Annons