Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan stoppade fisket

/
  • Med kanot flera veckor varje sommar i sju år. Därefter blev enmansarbetet filmen ”Drömån. – Mitt myggfiskeparadis” klar. Fantasiska trevliga flugfiskescener i underbar fjällmiljö.
  • Fiske efter gädda blir bara mer och mer populärt. Som tur är åter­utsätts de flesta gäddorna. Tänk på att vara rädd om fisken. Snabbt tillbaka i vattnet.

Kylan slog till. I lördags var en is­metetävling på Dalälven vid Marma inplanerad. Jag tänkte passa på att åka dit för att se och lära, och kanske ta några fina gäddbilder.

Annons

Prognosen visade på runt tjugo minusgrader. Därför blev tävlingen helt rätt inställd. Skälet var i första hand inte av omsorg för de som fiskar, utan för att skona fisken.

Vid gäddfiske nuförtiden tillämpas nästan uteslutande återutsättning av fisken. Sträng kyla innebär att det tunna vattenskiktet som täcker fisken fryser till is på några sekunder efter att den dragits upp ur hålet. Följden blir köldskador på fiskkroppen, för att inte tala om fiskens ögon. Det är förmodligen rentav så att det inte är någon större idé sätta tillbaka en fisk vars vattenskikt på kropp och ögon hunnit frysa. Fryser ögonen blir gäddan blind. En gädda utan syn går obönhörligen en svältdöd till mötes.

Riktigt kalla dagar kan det i stället passa extra bra att ta plats i soffan och titta på en fiskefilm. Sedan i höstas har jag haft filmen ”Drömån – Mitt myggfiskeparadis” legat oöppnad. I lördags blev de äntligen av att stoppa den i spelaren.

Producenten till ”Drömån” heter Thomas Öhman. Han har arbetat som kamerakille på tv i många år. 2003 startade Thomas inspelningsarbetet av ”Drömån”. Det skulle visa sig att han fick hålla på i sju somrar innan han blev nöjd och färdigställde filmen. Varje sommar tillbringade han flera veckor i kanot i de svenska fjällen. Det är de resorna vi får följa med på i filmen.

Jag lyssnade till Thomas när han presenterade filmen på en träff i Bollnäs i höstas. Bakgrunden till filmen är fascinerande, och den måste man känna till. Han är själv med i bild i nästan hela filmen, och är ensam. Han har nämligen gjort allt själv! Det är ingen som står och håller i kameran. Du kan ju tänka dig; upp med kameran på stativ, starta kameran och sen ta plats i bild. Genom hela filmen ser jag framför mig när Thomas springer fram och tillbaka mellan kameran och fiskeplatsen, tältet, kanoten eller annat som skulle vara med i scenen.

Resultatet för Thomas blev en fantastiskt vacker fiskefilm. Han har med allt du kan önska dig av en flugfiskefilm från de svenska fjällen. Drömån kallar han vattnet för. Var det finns någonstans kan vi bara drömma om. Thomas avslöjar det inte. Det skulle inte jag heller göra.

På tv rullar nu ett par intressanta serier med nyproducerade fiskeprogram. Har du koll? Vildmarksfiske Norge sänds klockan 15 några söndagar framöver i Discovery Channel. I TV4 Sport är det nya avsnitt av Fiske med William Moberg-Faulds och Peter Sjödin på måndagar klockan 22.

Fortsätter vi hålla oss inomhus i skydd från kylan kan vi ägna oss även åt lite mysig matlagning med fisk.

Har du ätit krabbkakor, eller crab cakes? Om inte så måste du prova på att laga till det så fort som möjligt. Blandningen av fisk och skaldjur är alldeles underbar. Bara fantasin sätter gränser för hur krabbkakorna kan varieras.

Krabbkakor har jag ätit flera gånger, men bara på restaurang. Jag begriper inte varför jag aldrig tidigare lagat till egna krabbkakor. Sista veckorna jobbar jag på att ta igen det misstaget. Krabbkakor har seglat upp som en ny älsklingsrätt för hela familjen.

Ett av de tillfällen då jag åt krabbkakor ägde rum för ett par år sedan under ett sådant där restaurangbesök man aldrig glömmer. Platsen var Sarasota i Florida och Phillippie Creek Restaurant and Oyster bar. Tolv personer minns jag att vi var i sällskapet. Fat efter fat med alla tänkbara skaldjur ställdes upp på det långa bordet. Bland alla skaldjur fanns även krabbkakor. Maten tillsammans med läget på restaurangen vid vattnet och den fantastiska stämningen gjorde hela upplevelsen till en fantastisk upplevelse. Varje gång jag nu lagar egna krabbkakor förflyttas jag för en stund tillbaka till Sarasota.

Huvudingredienserna till krabbkakor kan du alltid få tag på. Enklast är att köpa ett paket fryst torsk och krabbkött på burk.

Krabbkakor kan du som sagt variera på många olika sätt. Du kan använda annan fisk, eller blanda olika fiskar. Krabban kan bytas mot räkor eller kräftor. Lägg till gräslök. Experimentera med någon ny variant varje gång. Det är svårt att misslyckas med krabbkakor.

Ett grundrecept för att komma igång och upptäcka krabbkakornas underbara värld hittar du via länken här intill.

Arbetet med att skapa bättre förutsättningar för liv i alla våra vattendrag som drabbats av skador i och med vattenkraftsutbyggnaden har alltid gått upp och ner. Den senaste tiden har dock trenden i vattenarbetet pekat klart uppåt.

Ett skäl att känna medvind just nu hänger ihop med EU:s vattendirektiv, och vad det kommer att innebära i praktiken. Direktivet säger att vi senast år 2021 ska ha uppnått god ekologisk status i våra vattendrag. Tar vi det bokstavligt så har vi mycket arbete framför oss.

I slutet av januari kom det som många vill kalla för ett genombrott för EU:s vattendirektiv.

Företaget Elpatron AB ansökte år 2010 om att bygga ett nytt kraftverk i Ladvattenån, i Kramfors kommun. Bolaget fick tillstånd för detta i miljödomstolen. Omgående kom en överklagan från Kammarkollegiet, som också nu vill se vad vattendirektivet egentligen innebär.

Kraftbolagets ombud hävdar att vattendirektivets miljökvalitetsnormer bara handlar om vattenföroreningar, och inget annat.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade i förra veckan att avvisa ansökan med hänvisning till att miljökonsekvensbeskrivningen är otillräcklig då den inte redogör för projektets påverkan på miljökvalitetsnormerna och kravet på ingen försämring av vattnet.

Beslutet i Mark- och miljööverdomstolen är mycket viktigt för att vattendirektivet ska få genomslag i praktiken och i domstolarna.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons