Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägerskola ger barnen självförtroende

Annons
HILLEVIK / Hem till byn

1948 stängdes skolan i Hillevik. Men sedan sju årtillbaka kommer åter skolbarn i mängder hit. Ett partusen om året ungefär.

På Naturskolan i Hillevik kommer de nära, ser medegna ögon och provar med egna händer. De fiskar, arbetarmed lera, tillverkar järn på gammalt vis och lärsig om djur, natur och hav.

- Vi har Naturskolan som ett stöd och komplement tillgrundskolans vanliga naturundervisning. Det ska ju finnas miljöundervisningpå skolorna, men då hänger det ofta påatt det finns eldsjälar som tar tag i det, säger PeterHansson, en av Naturskolans tre lärare.

Förutom skolklasserna som kommer för en eller tvådagars lägerskola har Peter och hans kollegor hand om nioelever som går sitt högstadium på Naturskolan.Det är elever som inte riktigt passar in i den vanliga skolan.På Naturskolan får de följa med i det dagligaarbetet och prova på till exempel smide och dykning.

- En av killarna har blivit jätteduktig på keramik.Det betyder så mycket för dem när småttingarnafrån lågstadiet kommer hit och blir imponerade. Manser hur killarna växer och får självförtroende.Då kan det helt plötsligt gå lättare fördem med matten och svenskan också, säger Peter Hansson.

När vi kommer till Naturskolan sitter han djupt försjunkenvid ett mikroskop.

På väggarna hänger affischer med fiskar ochpå hyllor står böcker, keramikföremåloch plastburkar. En uppstoppad duvhök tittar ned mot ossmed hotfull blick och det bubblar från ett akvarium.

- Jag tittar på vilken del i könsutvecklingsstadietsom rödalgen är i, säger Peter Hansson.

Till hösten har han tagit tjänstledigt frånNaturskolan. Han ska ägna sig på heltid åt sittsidoprojekt och allra största intresse: sin marina fältstation.Inom ramen för den undersöker han havsbottnen och liveti vattnet.

- Det gäller att bygga upp en kunskapsbank om livet ivattnet utanför vår kust, för att snabbt kunnakonstatera förändringar.

Enligt Peter Hansson lever arterna utanför Gävlei ständig stress, på grund av den ovanliga salthalten.De är extra känsliga för miljöpåverkanoch visar snabbt tecken på om något är fel.

"Trödjefärden - en del av vårt unika kusthav"är fältstationens senaste rapport, beställd avlänsstyrelsen.

- Ofta är rapporter så tråkiga. Min ambitionär att göra det lite publikt, så att folk kanta till sig resultaten. Om vi lär oss mer om vårt egethav då börjar vi kanske att tänka mer påhur vårt dagliga leverne påverkar det, sägerPeter Hansson.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons