Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbonus avslutat kapitel

Landstinget slutar locka nya läkare med sign-on-bonus. Systemet går i graven – trots att många chefer sett det som ett bra hjälpmedel vid rekryteringar.

Annons

Läkare som sökt sig till landstinget i Gävleborg har sedan 2011 kunnat få 300 000 kronor i sign-on-bonus för ett års anställning och ytterligare 500 000 kronor om de stannat i två år.

Enligt en utvärdering som i går redovisades för politikerna i landstingsstyrelsen har totalt 14 läkare rekryterats med hjälp av bonusen. Kostnaden för detta uppgår till 7,7 miljoner kronor.

Systemet har fått mycket kritik, både internt och externt. Det har bland annat ansetts orättvist eftersom det ensidigt premierat nyanställda läkare och inte gett befintlig personal något.

Bland landstingets chefer finns dock, enligt utvärderingen, många som vill behålla bonusen. Man framhåller att det löst svåra rekryteringssituationer och att det bör finnas kvar som ett redskap att ta till i krissituationer även i fortsättningen.

Men politikerna gör tummen ned.

– Det här har vi slutat med och är inget vi kommer att ta upp igen. Systemet kan inte förklaras på ett begripligt sätt och då är det meningslöst att ha det kvar, säger finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S.

– Jag hoppas vi kan lita på att bonusen nu är avskaffad för gott och att man inte tänker använda den i smyg. Chefernas inställning i frågan gör mig lite bekymrad, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Mer läsning

Annons