Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbonus får kritik

Bonus till läkare som jobbar minst ett år i landstinget är inget för Dalarna och SKL.

– Det är inte bra för landstingssverige, säger Agneta Jöhnk på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Annons

Sedan förra sommaren får läkare i bristspecialiteter bonuspengar om de börjar jobba i landstinget. Sedan bonusen höjdes handlar det om 300 000 kronor om man stannar ett år och 500 000 kronor om man stannar två.

– Jag tycker att det är ett kortsiktigt sätt att jobba med bemanningsfrågor, säger Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarfrågor på SKL.

I stället vill hon se långsiktiga åtgärder som satsningar på platser för läkare som går sin utbildning eller har examen från andra länder.

I stället för att Gävleborg lockar med engångssummor tycker hon att landets landsting ska samarbeta i bemanningsfrågor, som hur de ska få hyrläkare att stanna som fast anställda.

– Sverige är ett litet land; den enes bröd, den andres död, säger Agneta Jöhnk.

Inte heller grannlandstinget Dalarna tycker bonus är någon bra idé.

– Man låter sig köpas som läkare och när någon viftar med lite mer pengar så sticker man nog vidare, säger Ingalill Persson, S, ordförande i landstingsstyrelsen.

Hon tror också att det påverkar arbetsmiljön när den trogna personalen inte belönas. De satsar på utbildningsplatser och utlandsrekrytering.

– 80 procent av utbildningsläkarna stannar.

En läkare från Dalarna finns bland de som Gävleborg rekryterat med bonus.

GD har förgäves sökt landstingsdirektör Svante Lönnbark och landstingsråd Eva Tjernström, S.

Svante Lönnbark sa i juli till GD att en utvärdering efter sommaren avgör bonussystemets framtid. Då sade han också att det viktigaste är att få utbildningsläkare att stanna, men bonus blir billigare än hyrläkare och ger bättre personalkontinuitet.

Mer läsning

Annons