Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbrist stoppar kärloperationer

/

Sviktande läkarbemanning gör att Gävle sjukhus drar ned på antalet kärloperationer. Fler patienter än vanligt måste skickas till Uppsala, något som kan bli dyrt för landstinget.

Annons

Som GD tidigare berättat har kärloperationsverksamheten på Gävle sjukhus hamnat i kris.

Det handlar om interventionsenheten där kärlingrepp utförs med tunna instrument som förs in via blodkärl.

Planer som funnits på att omforma verksamheten och bygga ut den till dygnet runt-beredskap har avstannat, något som utlöst ilska och besvikelse hos berörda läkare och fått flera av dem att ompröva sina anställningar.

Bland annat har den läkare som byggt upp och lett verksamheten under många år valt att i dagarna gå i pension, två år tidigare än han från början tänkte sig.

Under de närmaste månaderna kommer läkarbemanningen på enheten att vara ytterst klen. Patienter med proppar i kärl eller olika slag av inre blödningar får i ökad utsträckning vara beredda på att åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala för behandling i stället.

Kärlkirurgen Torbjörn Tuveson har i flera brev uppmärksammat landstingsledningen på den uppkomna situationen. Han varnar för att den kan leda till omfattande kompetensflykt från sjukhuset.

Han befarar också att det kan bli dyrt för landstinget att skicka fler patienter till Uppsala.

– Det kommer att kosta många miljoner, säger Torbjörn Tuveson.

Kjell Norman, chef för Division operation, medger att Gävle sjukhus den närmaste tiden måste ta extra mycket hjälp av Uppsala för att klara kärlpatienterna.

– Det är förstås inte optimalt. Men vi hoppas att här bara blir temporärt, säger han.

Han säger att en ”nystart” för verksamheten just nu planeras där röntgen och kärlkirurgi ska samarbeta på ett närmare sätt än hittills. En ny interventionsläkare som ska leda verksamheten ska rekryteras liksom en koordinator.

Skickliga interventionsläkare växer inte på trän, medger Kjell Norman. Men han hoppas att upplägget med att bygga upp en ny verksamhet och utbilda fler läkare i interventionsteknik ändå ska locka kompetenta sökande.

Kjell Norman är medveten om den oro som situationen skapat och den kritik som riktats mot hur ledningen skött det hela.

– Vi är där vi är. Det tjänar inget till att grotta bakåt. Nu tittar vi framåt

Mer läsning

Annons