Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare värvas från Ungern

Landstinget i Gävleborg fortsätter att värva läkare utomlands. I går kom 18 läkare från Ungern till länet för att börja arbeta på olika ställen inom sjukvården. Och fler är på ingång.

Annons

För att lindra bristen på läkare i Gävleborg har landstinget under flera år rekryterat utomlands. Omfattande värvningskampanjer har genomförts i bland annat Tyskland.

Just nu står Ungern i fokus för läkarrekryteringen. I fjol kom tio ungerska läkare till Gävleborg. Sedan i går finns ytterligare 18 på plats i länet.

De nyanlända ungrarna ska arbeta inom en rad olika specialiteter, bland andra allmänmedicin, kirurgi, hematologi, endokrinologi och infektionsmedicin, och vara spridda över länet.

– Vi har väldigt goda erfarenheter av ungerska läkare. De är duktiga specialister, säger Ingela Kofoed Pedersen, kompetensförsörjningsstrateg på landstinget i Gävleborg.

Innan läkarna kommit hit har de och deras familjer genomgått en 16 veckor lång utbildning i svenska. Läkarna fortsätter sedan att kombinera sitt arbete med att läsa svenska två dagar i veckan i tolv veckor.

Läkarna är kontrakterade på tre år. Därefter är det upp till dem och arbetsgivaren att bestämma om det ska bli någon fortsättning eller inte.

Vad är det då som gör att ungerska läkare lockas att arbeta i Sverige?

Lönen är en del, läkarna får bättre betalt här än i Ungern.

– Men det viktigaste är ändå arbetsförhållandena som är betydligt humanare här, menar Ingela Kofoed Pedersen

Möjligheterna att få arbete för läkare har också minskat i Ungern. Under fjolåret lades fem stora sjukhus ner i Budapest.

Landstingets rekrytering i Ungern fortsätter.

I slutet av februari kommer fem ungerska läkare till Gävleborg.

I september väntas nästa leverans som innehåller ytterligare fyra läkare.

Mer läsning

Annons