Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarnas kompberg - 82 år sammanlagt

Läkarna i Gävleborg har landets näst högsta jourkompberg.
Totalt har de samlat på sig komptimmar motsvarande 82 år.
– Dålig bemanning på klinikerna gör att många inte kan ta ut innestående ledighet, säger Per Kronmann, ordförande i Gästrike-Hälsinge läkarförening.

Annons

De svenska läkarna är flitiga på att spara ihop jourkomp. Enligt tidningen Dagens Medicin har de tillsammans ett kompberg på drygt 1 700 år. I pengar motsvarar det 1,9 miljarder kronor.

Räknat per läkare har Gävleborg det näst största kompberget i landet. Här har varje läkare i genomsnitt 232 innestående jourkomptimmar. Sammanlagt har Gävleborgsläkarna 173 000 innestående komptimmar.

För landstinget innebär kompberget en skuld vars värde i dag uppgår till 85 miljoner kronor.

Per Kronmann menar att problemet främst beror på den ansträngda arbetssituationen i vården.

Underbemanning gör att läkarna inte anser sig kunna ta ut den ledighet de har rätt till efter ett jour- eller beredskapspass utan i stället väljer att lägga komptimmarna på hög. Detta kan i sin tur få allvarliga konsekvenser, varnar Kronman.

– Läkarna behöver vila och återhämtning för att klara sitt arbete. Om de är trötta på jobbet ökar risken för misstag och patientsäkerheten minskar, säger han.

Medan ökad läkarbemanning är fackets lösning på problemet vill arbetsgivaren i stället införa regleringar som förhindrar att den här typen av kompberg uppstår.

Läkarna ska inte få samla på sig hur många komptimmar som helst utan när en viss nivå är nådd ska kompen börja betalas ut i pengar.

– Hälften av landstingen i Sverige har redan infört regleringar av det här slaget, säger Elisabeth Ullström, förhandlingschef på landstinget i Gävleborg.

Hon tycker att jourtjänstgöringen i dag ger läkarna orimligt mycket kompledighet. En läkare som har beredskap en lördag och får åka in till sjukhuset och arbeta i åtta timmar kompenseras med 20 timmars ledighet.

Om mer av kompen betalades ut i pengar skulle läkarna arbeta mer, något som vore till gagn för vården och patienterna, enligt Ullström.

– Vi skulle få färre vakanser och mindre behov att ta in hyrläkare, säger hon.

Arbetsgivaren och läkarfacket har hittills inte kunnat komma överens om ett nytt system för jourkompsersättning. Facket vill att läkarna själva ska få bestämma hur kompen ska tas ut och säger nej till det de kallar ”tvångsutbetalning”.

Mer läsning

Annons