Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade sprit, droger och brott

Annons
GÅ I FÄNGELSE

Vid första fängelsevändan var han 16 årmen först efter 50-årsdagen, då han nästansöp ihjäl sig, bestämde sig Göran Löfför att lämna sprit, droger och brott. I dag har haninte rört en lättöl på sex år.

-Vi var ett gäng på sex-sju stycken som höllihop, och alla utom en är fortfarande drogfria.

Ingen lätt bedrift, enligt Göran, som liknar muckvid att bli nedsläppt i en djungel befolkad av mystiska infödingar.Många kåkfarare kan inte ens fylla i en postavi. Frestelsernaär många, och första brottet i friheten lederobönhörligt vidare:

- En frigiven kompis berättade om några stulnabildäck han köpt. Jag sa åt honom att rulla neddem i ån, annars skulle det vara kört igen. Ett halvårsenare fick han sex år för knark.

För Göran var det minnet av hur han nästansöp ihjäl sig, låg på sängen i fleradygn och inte ens kunde ta sig till toaletten, som fick honomatt hålla sig nykter.

Och den då treårige sonen Anton, som for illai fosterhem i Uppsala.

- När jag såg honom alldeles blek i en urtvättadoverall började jag gråta. Jag lyfte honom framförmig och sa: "Försök ha det så bra du kan i ettår till, så hämtar jag dig sedan."

På socialen skrattade de bakom hans rygg när hanville ha vårdnaden om sonen, tror Göran. Men efterett tag började de lita på hans drogfrihet, och efterexakt ett år hämtade han hem Anton till lägenheteni Andersberg.

Redan i början drog han och några vänner igångFlik, Föreningen för lek, idrott och kultur, förgamla fångar. Den har i dag bortåt hundratalet medlemmar,och Göran är ordförande. Dessutom är han volontärpå Gävleanstaltens motivationsavdelning, där kriminellafrån hela landet funnit vägen till ett nytt liv.

Social träning

Nyckeln till motivationsavdelningens framgångär social träning, säger Göran. Genom samtalmed terapeuter och i grupp upptäcker de intagna att de liknarandra människor. Men nedskärningarna har slagit hårt,menar han.

- Förut hade de treveckorsbehandlingar i Gruvberget,men nu återstår nästan ingenting.

I stället har man infört något som kallaskontaktmannaskap, som Göran inte riktigt tror på. Vårdarnafår en dubbel roll som skär sig: i ena stunden skade vara till stöd och hjälp, i andra meddela avslagpå en permissionsansökan.

Det senare retar Göran. Permissionerna begränsasoavsett huruvida fången sköter sig eller inte, föratt målsättningen med hela verksamheten är attstraffa.

Men för den yrkeskriminelle är fängelset ennormal tillvaro, och enda konsekvensen av inlåsningen äratt man missar en chans att anpassa honom till samhället.

- Och vad gör det egentligen om någon rymmer frånen permission? Sådana personer håller en lågprofil tills de blir infångade, medan en som är nymuckadkan gå på torget och skrika.

Kriminalvården är alldeles för toppstyrd enligtGöran. En gång var han på ett stormöte meddåvarande justitieministern Laila Freivalds, som underströkbehovet av att lära sig - men sedan själv hölllåda hela mötet. Då sa Göran att om honnu ville lära sig kunde hon väl börja med att lyssnapå intagna och yrkesfolk.

- Men då reste hon sig och gick.

Prisar personalen

Han kan inte nog prisa personalen på motivationsavdelningeni Gävle, och de intagna är i regel bra folk de med.Till exempel lyckas man hålla avdelningen drogfri, med undantagför enstaka gånger när någon tung välkändkriminell hamnar där och de andra inte står emot. Göranmenar att det var mindre narkotika på fängelserna förr:

- Jag fattar inte varför någon tar amfetamin påkåken. Straffet bli ju dubbelt så långt om manligger vaken på nätterna.

I början av drogfriheten satte han andra, vanliga, människorpå en piedestal. Det gör han inte längre, menändå säger han sig lida av den dåliga självkänslamissbrukarlivet gav honom.

- Det gäller att fatta att man duger.

Och det går sakta framåt. I vintras bjödGöran för första gången upp vid en dans.Efteråt åkte han hem glad som en lärka.

TOBIAS LJUNGVALL
026-15 95 35
tobias.ljungvall@gd.se

Mer läsning

Annons