Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landkrabbor använder sjöspråk

/

Välkommen ombord. De flesta politiker är landkrabbor. Men de är pigga på att använda sjöspråket.

Annons

Grund-Kalle tror inte på politiker, han tror att Lööf och Löfven faller, han litar inte ett barr på dom.

Så här kan politiker låta: Det är ebb i kassan, man ska gjuta olja på vågorna för att gå iland med problemet och ro skutan i land. Det gäller att hålla sig flytande, det får inte gå vind för våg och det gäller att inte hamna i bakvattnet. Man ska rida på vågen, se till att det inte går över styr, se till att kusten är klar, annars kan man få slagsida.

Det gäller att inte ha några lik i lasten, inte segla under falsk flagg då kan det bli tungrott. Vi lättar ankar och kör för fulla muggar och för full maskin och fulla segel, akta sig för blindskär så slipper man slå full back, man måste ha skutan på rätt köl. I grund och botten sitter vi i samma båt, det gäller att ta loven av motståndarna och löpa linan ut, hitta en räddningsplanka. Det gäller att inte tackla av, man måste palla, löpa linan ut to the bitter end.

Det får inte gå för lösa boliner, måste hålla streck, man förankrar beslut man haft i kikaren så man inte får på båten, eller får ta en duvning. Det gäller att hålla flaggskeppet flytande när debattens vågor går höga.

Sen törnar de in.

Nu börjar det bli för djuplodande det här, jag däckar. Dags att kasta loss.

Hårt liv sjömanslivet.

Det kommer snart ut en bok av Torbjörn Dalnäs ”Havets ord”. Politikerna och jag kommer att kasta oss för att få boken först.

Jag hittade inte spindeln när hen skulle få skjuts ner till båthuset. Trådlöst försvunnen. Men så hade vi några dagar med 18 minusgrader. Då passade jag på att vädra mina duntäcken och kuddar, det ska vara bra att vädra sängkläder när det är sträng kyla då dör kvalster och sånt. När jag tog in grejerna var spindeln på ett herrans humör. Är du fullständigt galen, sa hen. Jag är fullständigt djupfryst. Nu tinar hen upp sakta i det kalla båthuset.

Jag vill veta vad jag ger mig in i innan jag ska bli pensionär, så jag tog ledigt en dag. Tänkte pröva på att vara prao-pensionär. Ringde Rostfria Ove och frågade: Får jag praktisera hos dig som pensionist?

– Självklart. Jag sätter på transparenta Lorangamaskinen och kaffepannan, sa han.

– Jag kommer ner till varvet så fort jag kan, ska bara skotta undan lite snö, svarade jag.

Men jag han inte få undan snön, fotochefen ringde:

– Du måste komma in och jobba, sa han.

– Men jag är pensionist i dag, sa jag.

– Okey, då hyr jag in en pensionär då, gubbstrutt, sa fotochefen, snabba dig hit bara.

Hårt liv sjömanslivet.

Folk är upptagna med sina telefoner hela tiden. De håller på med sina applikationer. Så det borde finnas ett nytt ord för dem som är upptagna av appar:

– Va gör du?

– Stör mig inte, jag är apptagen.

Försvarsministern sa att Sverige kan hålla stånd mot en fiende i en vecka. Sen blev han sjukskriven. Han borde skaffa ett immunförsvar och bli en krutgubbe.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons