Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsting delar upp företags­hälsan

Landstingen i Gävleborg och Dalarna är på väg att avbryta sitt mångåriga samarbete kring företagshälsovård. Landstingen har helt olika syn på hur verksamheten ska bedrivas.

Annons

Sedan 1999 har de två landstingen haft en gemensam organisation för den egna företagshälsovården.

Men nu tänker de gå skilda vägar. De politiska majoriteterna i respektive landsting har kommit överens om att upplösa organisationen GävleDala Företagshälsa.

– Vi har helt olika idéer om hur vi vill utveckla företagshälsovården, säger Eva Tjernström, S, finanslandstingsråd i Gävleborg.

Dalarna har vid sidan av företagshälsan byggt upp en egen organisation för personalvård. Det gör att man inte har råd att finansiera sin del av GävleDala Företagshälsa. Resultatet har blivit ett ekonomiskt underskott i verksamheten. Gävleborg däremot vill fortsätta satsa på företagshälsovården.

– I det här läget är det naturligt att vi avbryter samarbetet. Vi är helt överens om detta, säger Eva Tjernström.

I Gävleborg arbetar ett 40-tal personer inom GävleDala Företagshälsa. Hur delningen kommer att påverka verksamheten är oklart i dag. Landstinget för sedan en tid diskussioner med Gävle kommun om ett samarbete med dem. Däremot är det inte aktuellt att lägga ner den egna företagshälsan och köpa in tjänsterna från privata företagshälsor.

– Nej, vi är oerhört nöjda med vår företagshälsa och har ingen anledning att fundera över någon sådan lösning, säger Eva Tjernström.

Beslut om GävleDala Företagshälsas framtid kommer att fattas senare under året. Uppsägningstiden för samarbetsavtalet är tolv månader.

Mer läsning

Annons