Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget agerar efter nytt dataintrång

En anställd inom sjukvården har anmälts till åklagare för att ha tittat på 23 journaler utan giltiga skäl.

Det är det andra avslöjade fallet sedan i höstas och nu agerar landstinget:

– Vi driver en utbildningsinsats under april så att alla ska veta vad som gäller, säger Peter Bivesand, informationssäkerhetschef.

Annons

I mitten av mars skickade landstinget i Gävleborg in en polisanmälan om misstänkt dataintrång.

Anmälan riktar sig mot en anställd i Gästrikland som ska ha öppnat 23 elektroniskt lagrade patientjournaler – utan ha medicinska skäl att söka information om just dessa personer.

– Jag, tillsammans med säkerhetschefen, upprättade anmälan. Och vi fortsätter att titta på ärendet, säger den anställdes närmaste chef.

Hittills har en skriftlig varning delats ut. Av den framgår också att den anställde riskerar att få sparken om intrången upprepas.

En skrivelse från landstinget till åklagarkammaren visar att den anställde ska ha gjort samtliga misstänkta dataintrång under 2011, utom ett som registrerades under 2010.

– I dessa fall bedömer vi att det inte fanns giltiga skäl att gå in i journalen, säger Peter Bivesand, säkerhetschef i landstinget.

Ytterligare ett fall av misstänkt dataintrång i patientjournaler avslöjades i höstas. Det fallet ledde till att den anställde tvingades betala ett strafföreläggande.

Att två fall har upptäckts har lett till en satsning från landstinget.

– Vi driver en utbildningsinsats under april månad så att alla ska veta som gäller enligt patientdatalagen, säger Peter Bivesand.

Nyligen gjorde också en kvinna i Hofors en anmälan till Socialstyrelsen mot en avdelning vid Gävle sjukhus.

Enligt anmälan gjorde fyra vårdanställda sammanlagt 110 sökningar i hennes journal.

Trots att hon hade skrivits ut och att det inte borde ha funnits någon medicinsk anledning att titta på hennes uppgifter.

Mer läsning

Annons