Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget har förlorat 35 000 patienter

Landstinget har tappat 35 000 patienter till de privata hälsocentralerna sedan hälsoval infördes. 105 miljoner kronor har gått förlorade, och sparåtgärder krävs för att täcka intäktsbortfallet.

Annons

Hälsocentralernas basverksamhet gick i fjol back med 63 miljoner kronor.

– Vi måste anpassa kostnaderna efter den nya situationen. Vi har inlett en omställningsprocess där vi bland annat minskat på personal och lokalytor, säger Ulla Waxin, tillförordnad divisionschef vid Division primärvård.

Personalminskningen har skett successivt och främst berört sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Men någon försämrad service till patienterna har det inte blivit, enligt Ulla Waxin.

Landstinget driver i dag 27 hälsocentraler i länet. Inga planer finns att stänga någon av dem, enligt Ulla Waxin. Däremot kan det bli aktuellt med ytterligare neddragningar.

– Vi får se om det vi gjort räcker eller om det behövs mer. Vi följer utvecklingen hela tiden.

Även om landstinget tappat patienter har de flesta, cirka 195 000 personer, stannat kvar. Många är nöjda med den hälsocentral de har. Möjligheten att välja är dock fortfarande begränsad. På flera orter i länet finns bara landstingets hälsocentral att tillgå.

Mer läsning

Annons