Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget höjer skatten

/
  • Landstingets ledning har enats om att höja skatten med 30 öre. Nödvändigt, anser landstingsråden Tommy Berger, S, Hanna-Karin Linck, C, Eva Tjernström,S, och Maria Aspers, MP.

Skattehöjning blir återigen landstingets väg ut ur en hotande ekonomisk knipa. Höjningen på 30 öre ska räcka till att täppa till hålen i vården – men också ge utrymme för satsningar och ökade investeringar.

Annons

De tre majoritetspartierna i landstinget i Gävleborg – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – har länge aviserat att de kan tänka sig en skattehöjning inför nästa år.

I går kallade partierna till presskonferens för att deklarera att de ”pratat färdigt” i frågan. De kommer att lägga fram ett förslag som innebär att skattesatsen höjs med 30 öre nästa år. Det ska ge landstinget ökade intäkter på 152 miljoner kronor.

Bakgrunden är vikande skatteintäkter. De pengar landstinget får in räcker inte för att finansiera länets sjukvård.

Eftersom partierna inte vill göra några större nedskärningar eller omstruktureringar i länets sjukvård återstår bara alternativet skattehöjning.

– Vi har hög kvalitet och tillgänglighet i sjukvården i dag och skattehöjning ser vi som enda sättet att undvika en försämring, säger Eva Tjernström, S, finanslandstingsråd.

Det mesta av de nya skattepengarna – 116 miljoner kronor – ska gå till ökat anslag till sjukvård. Tillskottet ska hjälpa till att radera ut nuvarande underskott. Realistiska möjligheter för vårdenheterna att klara budgeten ska ges.

Skattehöjningen är så pass väl tilltagen att den också ska räcka till en rad specifika satsningar. Bland annat ska pengar gå till höjda sjuksköterskelöner, fler utbildningsplatser för läkare och trygghetsplatser för patienter i livets slutskede på sjukhusen. Satsningar ska också göras på att försöka minska självmorden i länet och förbättra folkhälsan.

Investeringstakten ska höjas rejält. Vid Gävle sjukhus kommer totalt en miljard kronor att plöjas ner de kommande åren. Nästa år påbörjas bygget av bland annat nytt patienthotell, ny akutmottagning och onkologiskt center.

Även kultur och kollektivtrafik ska få del av del av de nya pengarna.

Det blir femte gången landstingsskatten höjs i Gävleborg under 2000-talet. Är återkommande skattehöjningar något länsinvånarna måste vänja sig vid?

– Det hoppas jag verkligen inte. Får vi det nya rättvisare kommunala utjämningssystem som vi väntat på så länge får vi andra villkor, säger Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons