Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kan bli delägare i Akademiska

/

Landstinget i Gävleborg kan komma att gå in som delägare i Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjukhuset går en osäker framtid till mötes och vädjar nu till alla omgivande landsting om stöd.

Annons

Akademiska sjukhuset fungerar som regionsjukhus för Gävleborg och sex andra landsting i Svealand och södra Norrland. De patienter som behöver högspecialiserad vård som inte kan ges inom hemlänet skickas i allmänhet till Uppsala.

Framtiden för Akademiska är dock osäker. Stockholms landsting har sagt att man tänker börja konkurrera med Uppsala om den högspecialiserade vården i Mellansverige. Risken finns att Akademiska tappar underlag och slås ut.

Landstinget i Uppsala har nu bjudit in samtliga landsting som anlitar Akademiska till en diskussion om ett närmare samarbete för att stärka sjukhusets ställning. Landstingsledningen i Uppsala ser delägarskap som en tänkbar modell.

– I dag äger Uppsala läns landsting Akademiska. En tanke är att vidga ägarkretsen till flera landsting som ska styra sjukhuset via en gemensam nämnd, säger Kerstin Westerholm, landstingsdirektör i Uppsala, till Upsala Nya Tidning.

Erbjudandet om delägarskap har gått ut till Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Värmland och Sörmland.

Svante Lönnbark, landstingsdirektör i Gävleborg, är inte avvisande.

– Det är för tidigt att ha en bestämd åsikt. Men det är en intressant tanke, säger han.

Svante Lönnbark säger att han är mycket mån om att Akademiska sjukhuset kan leva vidare som ett starkt sjukhus för högspecialiserad vård. För Gävleborg finns inget bättre alternativ, anser han.

Genom ett delägarskap skulle Gävleborg och övriga landsting få ett ökat inflytande över verksamheten, framhåller Lönnbark. Man skulle inte bara vara kund utan få vara med och bestämma över hur sjukhuset ska drivas.

Det kan dock knappast bli tal om att gå in med nya pengar i Uppsalasjukhuset, fastslår Svante Lönnbark.

– Nej, det handlar väl mer om hur vi ska använda de pengar vi redan lägger i Uppsala. Det kanske kan bli en modell där vi binder upp oss för en finansiering under flera år, säger Svante Lönnbark.

Frågan kommer att diskuteras vid ett möte i mars i Uppsala där samtliga sju berörda landsting ska närvara.

Mer läsning

Annons