Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kan inte spärra patientuppgifter

Landstinget bryter mot patient-datalagen. I flera system går det inte att spärra tillgången till patientuppgifter.

Annons

Datainspektionen har granskat hur landstingen följer patientdatalagen. I Gävleborg är det inte tekniskt möjligt i alla system att spärra patientuppgifterna som lagen kräver, något landstinget får kritik för.

Inte heller lever landstinget upp till lagen när det gäller journaler som flera vårdgivare har tillgång till.

Enligt den snart fyra år gamla patientdatalagen har patienter rätt att spärra uppgifterna i sina datajournaler. Anteckningar eller symboler som talar om att uppgifterna är spärrade duger inte, de ska vara oåtkomliga.

Datainspektionen beskriver det som ”anmärkningsvärt” att landstinget ännu inte lever upp till lagkraven. Eftersom det inte finns någon tidsplan för när spärrarna är på plats finns risk att man bryter mot lagen under lång tid, befarar inspektionen.

Peter Bivesand, landstingets informationssäkerhetschef, säger att problemet är att det är svårt för leverantörerna att skapa spärrar som samtidigt lever upp till landstingets krav på att journalerna är tillgängliga i patientsäkerhetssyfte.

– Vi har jobbat med den här frågan under lång tid.

Nu testar de några system. Han vet inte än när alla spärrfunktioner är på plats, men räknar med att veta det innan de ska svara datainspektionen den 1 oktober.

Mer läsning

Annons