Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget köper inte cancervaccin

Landstinget i Gävleborg kommer inte att agera på egen hand för att påskynda starten av vaccination mot livmoderhalscancer. Istället hoppas man på hjälp från Stockholm.

Annons

Det är fortfarande oklart när den beslutade gratisvaccineringen mot HPV-virus ska komma i gång i Sverige.

En juridisk tvist pågår kring vilket vaccin som ska användas och den processen väntas pågå i ytterligare någon månad.

Region Skåne har aviserat att man tänker göra en egen direktupphandling av ett av de två vaccinerna för att på så sätt kunna börja vaccinera tidigare och "hinna med" de lite äldre flickorna (födda 1993) innan skyddseffekten blir för liten. Men det är inte aktuellt för Gävleborgs del.

- Det Skåne gör är en otillåten åtgärd under pågående upphandlingsprocess. Risken är stor att de drar på sig skadestånd. Den risken kan inte vi som ett litet landsting ta, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare vid landstinget i Gävleborg.

Han sätter istället sitt hopp till Stockholms läns landsting som inlett en "fredlig" diskussion med de två konkurrerande vaccintillverkarna. Syftet är att för alla landstings räkning hitta en tillfällig lösning i väntan på att processen kring upphandlingen ska avgöras. Dessa diskussioner väntas bli klara i nästa vecka.

- Allt vi kan göra är att förbereda oss noggrant så att vi kan dra igång vaccinationerna så fort vi får grönt ljus, säger Stefan Back.

Mer läsning

Annons