Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget måste betala tillbaka klimatpengar

Landstinget ska betala tillbaka drygt 760 000 kronor till Naturvårdsverket.
Man lyckades inte förverkliga alla klimatidéer.

Annons

Gävleborg fick drygt 2,7 miljoner kronor i förskott för sex olika insatser att minska koldioxidutsläpp och klimatpåverkan. Som GD berättat har insatserna resulterat i minskade årliga utsläpp motsvarande drygt 1 100 bensinbilar.

Men allt blev inte av som man tänkte sig 2003 och landstinget har därför fått skicka tillbaka 766 651 kronor.

Intresset för smarta motorvärmare, som bara är på så länge de behövs, var svalt och i stället för de runt 400 som var tänkt blev det 20. Några kommuner ordnade sina från annat håll och andra nappade inte på idén alls.

I sex kommuner har landstinget skaffat videokonferensutrustning som planerat, men efter en omfördelning har inte alla pengar använts och har därför betalats tillbaka. Omvärlden sprang ifrån de ursprungliga planerna på att bidra till etanolpumpar i alla kommuner, en fråga som bensinbolagen tog över och pengar öronmärkta för detta har återbetalats.

Ett nytt tekniskt bilbokningssystem med en dosa i bilen skulle införas, men så blev det inte. Ett bokningssystem finns, men där gäller papper och penna i stället. Också den bidragsdelen har betalats tillbaka.

När det gäller miljöbilar så får landstinget hela bidraget för att ha skaffat 221 stycken. Sammantaget minskar åtgärderna landstingets koldioxidutsläpp med knappt 3 400 ton om året.

– Det har gått bra med det mesta, tycker Kent Jonelind, sekreterare för klimatinvesteringsprogrammet.

Klimatinvesteringsbidragen har upphört och det fortsatta arbetet med att minska utsläppen ryms numera inom landstingets miljöprogram.

Mer läsning

Annons