Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget snart ett minne blott?

Landstingets dagar kan vara räknade. Om två och ett halvt år ska en ny politisk organisation ta över sjukvård och regionfrågor i Gävleborg 2015. Men Moderaterna försöker bromsa.

Annons

Landstingsfullmäktige diskuterade i går planerna på att stöpa om den politiska styrningen av de frågor som landstinget och region Gävleborg i dag hanterar.

Tanken är att slå ihop landstinget och regionen till en så kallad regionkommun. Här ska såväl hälso- och sjukvården som frågor som rör infrastruktur, EU-medel, turism och kultur med mer hanteras. Landstinget kommer att ansöka hos regeringen om att få genomföra en sådan ombildning till 2015.

– Jag ser det här som ett första steg mot bildandet av en större region med fler län. I dag finns inte förutsättningar att bilda en sådan, men förhoppningsvis på sikt, sa landstingsrådet Eva Tjernström, S.

Eva Tjernström ser inte detta som någon halvmesyr utan tror starkt på idén.

– I dag är vi för splittrade i regionala frågor. Med den här organisationen får länet en starkare röst, en röst som man kommer att lyssna till, sa hon.

Det demokratiska inflytandet kommer att öka i och med att regionfrågorna lyfts in i ett direktvalt parlament, framhöll flera ledamöter.

Alla partier utom Moderaterna stödde förslaget. Oppositionsrådet Patrik Stenvard, M, ansåg att förändringen bara innebär att landstinget byter namn och tar över uppgifter från region Gävleborg.

– Vi säger nej till att skapa nya politiska monument. Det här kommer bara att ta resurser och kraft utan att ge några positiva effekter, sa han.

Mer läsning

Annons