Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget sparar miljoner

Landstinget sparar 14 miljoner kronor om året på en ny upphandling av dosförpackad medicin.

- Det här är vi jätteglada för naturligtvis, säger Per-Henrik Back, läkemedelsansvarig på läkemedelsenheten.

Annons

Det är landstingen i det samarbete Gävleborg tillhör, där också Uppsala, Dalarna, Västmanland, Örebro, Värmland och Södermanland ingår, som gjort upphandlingen. Den handlar om de färdigpackade små påsar med medicin patienten ska ta vid samma tillfälle, något som 6 100 gävleborgare, framförallt äldre har.

Ett nytt företag, Svensk Dos AB, vann med sitt bud, som innebär att de inte tar något extra för att packa tablettpåsarna. De nöjer sig med den vinstmarginal de har på själva läkemedlen. För landstinget i Gävleborg innebär det en besparing på 14 miljoner kronor jämfört med nuvarande avtal med Apoteket Farmaci och för Uppsala drygt 17 miljoner kronor. Sammanlagt sparar de sju landstingen över 100 miljoner kronor om året med det nya avtalet. Svensk Dos hade konkurrens av Apoteket Farmaci och ett annat nytt företag, Apotekstjänst AB.

Landstingen har utvärderat anbuden noga.

- Som vi bedömer det är det här förstås inte någon chansning utan en seriös bedömning av det anbud som vunnit, säger Per-Henrik Back.

Han tycker att det känns bra att landstinget kan använda pengarna till annat i de budgetstrama tider som råder. En annan fördel är att man inte riskerar minskat användande av dospåsar på grund av kostnaden.

Upphandlingen är en följd av att apoteksmonopolet har upphört. De sju landstingen är den första landstingsgrupp som blivit klara med en ny upphandling efter övergångsperioden, då alla landsting haft samma avtal.

Patienterna ska inte märka någon större skillnad efter leverantörsbytet. Svensk Dos AB planerar att packa påsarna i Uppsala, Apoteket Farmaci packar dem nu i Uppsala, Örebro och Umeå.

Avtalet, som ännu inte vunnit laga kraft, börjar gälla 1 oktober i år och sträcker sig över två år. Det gäller öppenvården och kan sedan förlängas i ytterligare två år.

Mer läsning

Annons