Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tog steg mot egen vindkraft

Landstinget går vidare med planerna på egen vindkraft. En upphandling ska göras med sikte på att köpa tre kraftverk för cirka 140 miljoner kronor.

Annons

Sedan en tid förs diskussioner i landstinget i Gävleborg om att investera i vindkraft. Tanken är att köpa tre vindkraftverk och låta dem förse landstingets verksamhet med el.

De tre kraftverken skulle kosta cirka 140 miljoner kronor och stå för cirka två tredjedelar av landstingets elbehov.

Förutom att bidra till en bättre miljö räknar landstinget med att investeringen ska spara pengar. Egenproducerad vindkraftsel är skattebefriad och därmed billigare än annan el.

När frågan i går diskuterades i landstingsstyrelsen bestämdes det att en upphandling ska göras. Utifrån de anbud som kommer in ska styrelsen ta ställning till om affären ska genomföras.

Kostnaden för att ta fram förfrågningsunderlag, utvärdering av anbud och utformning av beslutsunderlag är beräknad till 300 000 kronor.

De fyra borgerliga oppositionspartierna (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet) reserverade sig mot beslutet. De anser att det är ett stort riskprojekt som skattebetalarna inte ska behöva stå för. Landstinget ska koncentrera sina resurser till hälso- och sjukvård, tycker partierna.

Vänsterpartiet stöder förslaget men påtalar i ett yttrande att man ser en fara i att landstinget ger sig in i alltför många projekt utanför kärnverksamheten. Partiet efterlyser en djupare diskussion om vad landstinget egentligen ska syssla med.

Mer läsning

Annons