Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets politiker hittar ingen lösning

/
  • De borgerliga fick återigen nobben från socialdemokraterna. Oppositionsråden Björn Brink, C, och Patrik Stenvard, M, och Margareta B Kjellin, länsordförande för Moderaterna, hade hoppats att gårdagens möte skulle ge ett annat resultat.

De djupa klyftorna i landstingspolitiken i Gävleborg består.
I går samlades alla partier för att försöka hitta en lösning på den parlamentariska krisen men resultaten uteblev.

Annons

Sedan drygt en månad tillbaka saknar landstinget i Gävleborg en fungerande politisk majoritet.

När de fyra borgerliga partierna i går bjöd in övriga partier till nya överläggningar var förhoppningen att en väg ut ur dödläget skulle kunna hittas.

Alla inbjudna partier, även Socialdemokraterna, kom till mötet . På det sättet blev arrangemanget lyckat, anser Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

– Det var ett historiskt möte. Det är mig veterligen första gången alla partier sitter tillsammans och diskuterar bildandet av en ny politisk majoritet, säger han.

Men i övrigt blev mötet ett bakslag. De gamla motsättningarna mellan partierna visade sig bestå. Socialdemokraterna och Miljöpartiet upprepade sitt nej till en samlingsregering där alla åtta partier skulle ingå.

De två partierna höll också fast vid att de inte kan tänka sig ingå i en koalition med alliansen om Moderaterna är med. Därmed är dörren stängd för den blocköverskridande lösning som de borgerliga tänkt sig.

– Vi och Moderaterna står för långt ifrån varandra ideologiskt. Vi har gått till val på väldigt olika löften. Det vore inte riktigt mot våra väljare om vi nu satte oss i samma koalition, säger finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S.

Patrik Stenvard är besviken på Socialdemokraternas inställning.

– Det är bara att beklaga att de inte kan släppa på prestigen och föra samtal på ett konstruktivt sätt, säger han.

Patrik Stenvard menar att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet visade upp en betydligt mer resonabel attityd.

– De fokuserade på sakfrågorna och hade inte allls samma låsta inställning som Socialdemokraterna.

Vad som nu ska hända är oklart. Situationen är prekär. Landstinget står med en nyantagen budget som ska verkställas men det finns ingen som kan leda arbetet politiskt.

De röd-gröna vägrar befatta sig med budgeten eftersom den är borgerlig.

Och de borgerliga tycks inte kunna få ihop den majoritet som krävs för att ta över landstingsledningen.

Landstingets ekonomi är också på väg att förvärras men det politiska kaoset gör att arbetet med att ta fram åtgärder försenas.

Ann Margret Knapp säger att man från S-håll är beredd att ta upp nya diskussioner med Centern och Folkpartiet om bildandet av en mittenregering. Frågan är om C och FP kan tänka sig att spräcka alliansen för en sådan lösning.

– Det vet jag inte i dag. Vi ska nu gå tillbaka till våra partier och resonera om vilka möjligheter som finns, säger Björn Brink, Centerns oppositionsråd.

Mer läsning

Annons