Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på operation

/

Hans Envall väntar på att få sitt onda knä opererat. Men övervikt gör honom till ”riskpatient” – och då får han finna sig i längre kötid.

– Jag trodde vårdgarantin gällde för alla patienter, säger han.

Annons

66-årige Hans Envall sitter vid köksbordet hemma i radhuset i Andersberg. Han har ont i sitt vänstra knä och har problem att gå.

– Jag är gammal lastbilschaufför och har hoppat upp och ned från lastbilsflak i många år. Knäet har nötts ut, säger han.

I början av oktober undersöktes han av en ortoped på Gävle sjukhus som bestämde att han skulle få en ny knäled. Operationen skulle göras inom tre månader, den tidsgräns som vårdgarantin anger.

Senare meddelade sjukhuset att man inte hade tid att operera honom inom den utlovade perioden. Det skulle dröja en bit in på nästa år innan ingreppet kunde bli av.

Om landstinget inte kan utföra en operation i tid är man, enligt vårdgarantin, skyldig att lotsa patienten till något annat sjukhus i landet. Men Hans skulle inte kunna åberopa garantin, fick han höra. Han är överviktig och äter blodförtunnande medel och är därmed en ”riskpatient” som inte kan skickas till sjukhus utanför länet.

– Jag blev förvånad och arg. Vårdgarantin ska väl gälla för alla, tycker Hans Envall.

ÅsaLinnea Davidsson, verksamhetschef för ortopedkliniken i Gävleborg, beklagar om Hans Envall fått otydlig information. Vårdgarantin är instiftad i lag och gäller för alla patienter. Däremot, medger hon, har landstinget ibland bekymmer med att uppfylla garantin för patienter med ökad komplikationsrisk.

Det handlar om patienter med någon tillkommande medicinsk åkomma, exempelvis hjärtbesvär eller njursvikt. Även övervikt räknas som en riskfaktor. Dessa patienter kan inte opereras var som helst. Det måste finnas tillgång till anestesi, möjlighet att söva patienten. Det saknas på vissa sjukhus.

Just nu är köläget inom ortopedin ansträngt vid akutsjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Vid Bollnäs sjukhus, där många knäledspatienter i länet normalt opereras, kan man inte ta emot patienter med ökad komplikationsrisk. Att skicka patienter vidare till kliniker utanför länet är inte alltid möjligt.

– Sjukhusen bestämmer själva vilka utomlänspatienter de ska ta emot. Och de är väldigt restriktiva med att ta emot riskpatienter, säger ÅsaLinnea Davidsson.

Mer läsning

Annons