Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantlig idyll med gömda skelett

/
  • Tolvfors bruk har klara Alla vi barn i Bullerbyn-vibbar. En lantlig idyll i Lexe nära Gävle centrum.
  • Brukspatron kunde sparka och skälla på drängarna och pigorna och säga åt dem att dra ifrån bruket om han inte tyckt de skött sig.Drängarna och pigorna bodde i småstugor längs Lövuddsvägen på andra sidan den nuvarande järnvägen.
  • De anrika husen förstärks med nya bjälkar på gammeldags manér.
  • På denna sten har drängar och pigor ristat in vilket år de lämnade bruket, demonstrerar Lars Ohlsson.
  • På tisdag kommer vällingklockan att åter resas i sitt torn. Det sker utan högtidliga former.

Svensk proletärhistoria är högst närvarande på natursköna Tolvfors bruk.

En gång i tiden bodde flera hundra människor här.

Nu lever åtta familjer på den unika platsen som under ett halvår genomgått en renovering.

Annons

Bortsett från förbisvischande bilar som inte håller hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen är Tolvfors bruk en riktig Bullerbyidyll. Men också en påminnelse om ett klassamhälle i genomskärning där drängar och pigor slet och brukspatron styrde från sin herrgård.

13 k-märkta byggnader disponeras i dag av åtta familjer. Tidigare tjänade fyra av dessa som bostäder åt arbetarna med högst status: smederna. Samtliga byggnader är uppförda runt 1780.

Det mer än 20 000 kvadratmeter stora bruket är byggnadsminnesmärkt sedan 30 år tillbaka. I mars påbörjades en stor renovering av husen. Framförallt är det taken som får nya takpannor och husgrunder som förstärks med nya timmerstockar.

I nästa vecka sker besiktning och då ska även den anrika vällingklockan från 1777 åter resas på sitt torn. Denna ringdes det i då arbetarna skulle äta frukost eller om en brand bröt ut.

Lars Ohlsson bor i en av de gamla smedsgårdarna och är intern projektledare för renoveringen genom Bostadsrättsföreningen Tolvfors. Då taket på det hus han bor i renoverades återfanns skelettdelar bredvid avbrutna spadblad på kattvinden.

– Troligtvis kommer det från en rävs underkäke. Djurben lades ofta på detta vis på kallvindar tillsammans med stål för att skydda mot onda krafter och olyckor.

Dessutom återfanns tre separata näverskor av herr-, dam- och barnmodell. Förmodligen en gåva till gudarna för att få en barnrik familj. Under en magasinsbyggnad påträffades därtill en gravsten. En man vid namn Aron blev bara 27 år då han drog sin sista pust 1932.

Perex Bygg AB från Sandarne är det som står för renoveringen. Ett inte helt enkelt arbete då den antikvariskt sakkunnige Joel Ringh från Länsmuseet håller koll på att inga klenoder förstörs. Virket till husen måste handbilas. Detta behärskar byggnadsarbetarna som tidigare även har fått förtroendet att fräscha upp Ockelbo stationshus enligt gamla seder.

På Tolvfors bruk var det främst stål som gjöts. Gården fick sina kungliga rättigheter redan 1644 och var aktiv fram till 1896. Och visst lockar det turister ibland. En och annan tysk och släktforskare hittar dit och då står Lars Ohlsson redo med broschyrer och kunskap.

– De som bodde i huset före mig berättade att en dag stod det helt plötsligt 20 japaner och tittade nyfiket in genom fönstren. De trodde att det var ett levande museum, berättar Lars.

Troligtvis kommer det från en rävs underkäke. Djurben lades ofta på detta vis på kallvindar tillsammans med stål för att skydda mot onda krafter och olyckor.

De som bodde i huset före mig berättade att en dag stod det helt plötsligt 20 japaner och tittade nyfiket in genom fönstren. De trodde att det var ett levande museum.

Mer läsning

Annons