Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmätaren som stortrivs på afrikansk mark

/
  • En hel del souvenirer har de blivit genom åren. Paret har levt i många olika länder på den Afrikanska kontinenten.
  • En tjock flodhäst i trä vaktar verandan.
  • Åke Finnström kom till Gävle 1975, när Lantmäteriet flyttade sin verksamhet hit. Sedan dess har de blivit många uppdrag utomlands i tjänsten. Bland annat i Botswana, Zimbabwe och Etiopien.

Åke Finnström trivs bra i Gävle, men ännu bättre i Botswana. Där ­jobbar han för Lantmäteriet i ett land­reformsprojekt. – Det här är ett oerhört intressant arbete!

Annons

För en oinsatt person kanske ett jobb på Lantmäteriet låter torrt, byråkratiskt eller rentav tråkigt. Men när Åke Finnström berättar om sitt arbete i Botswana är det omöjligt att inte bli intresserad.

Han leder ett landreformsprojekt som finansieras av Sida och Botswanas regering. Åkes uppgift är bland annat att bygga upp ett väl fungerande lantmäteriverk i landet tillsammans med sina botswanska kollegor.

Och det är en svårare uppgift än man tror. I Botswana finns nämligen tre olika typer av äganderätter. Staten äger 20 procent av landets mark och fem procent är privatägt. Resten av marken är så kallat ”triballand”, som ägs av olika stammar. Det är stammarnas hövdingar som har delat upp landet mellan dess invånare, en indelning som ibland går långt tillbaka i historien.

– Det är detta land som behöver mätas ut, så att det finns registrerat vem som äger vad. Det tar tid då det inte finns någon skriftlig betäckning över äganderätten. Att få koll på hela området, det är det stora jobbet, för att förhindra markkonflikter, berättar Åke.

Åke Finnström bor med sin fru Lottie Hultgren Finnström och hunden Bootsy i Botswanas huvudstad Gabarone. De bor där året runt, och hälsar bara på hemma i Gävle under sommaren. Gävle i all ära, men Åke och Lottie stortrivs i Botswana. Där kan man ställa till med grillparty i trädgården när man vill och alltid lita på att vädret kommer att bli strålande och varmt.

– Man lever ju utomhus. Ibland tänker jag att jag är väldigt privilegierad som får uppleva det här, säger Åke.

Så har en stor del av parets liv sett ut, Åke har haft flera olika tjänster i södra, östra och västra Afrika. Om det vittnar alla de vackra saker de prytt uteplatsen med vid huset i Gävle.

På golvet står runda porslinskärl i kulörta färger och en tjock flodhäst i trä vaktar verandan. Det har blivit en del souvenirer efter många år på den afrikanska kontinenten.

Men alla uppdrag har inte varit lättrodda. Bland annat befann sig paret i Zimbabwe år 2000 när president Mugabe gjorde en omfördelning av marken. Vita markägare förlorade kontroll över sin mark och många utvandrade. Mitt i detta kaos skulle lantmäteriet jobba med ett landreformsprojekt.

– Vi fick avbryta projektet och åka därifrån 2001, det gick inte att vara kvar. Mugabe använde marken som maktmedel, säger Åke.

Åkes fru Lottie minns tiden med en rysning.

– Folk blev ju skjutna och var rädda. Jag körde inte bil ensam under den här tiden, berättar hon.

Lottie arbetar även hon i Botswana med ett Sida-projekt. Det är ett samarbete mellan Gävles högskola och University of Botswana och går bland annat ut på att hitta metoder för att förbättra undervisningen på båda skolorna. Lottie säger att hon har lärt sig mycket av att jobba och leva så länge i ett annat land.

– Man lär sig framförallt att lyssna mycket och ha tålamod, säger hon.

– Och man blir väldigt ödmjuk inför olika situationer. Ibland när man får höra vad vissa våndas över här i Sverige tänker jag ”vadå är det där ett problem?”, fyller Åke i.

När Åke och Lottie inte jobbar reser de gärna runt i Botswana och grannländerna runt omkring. De älskar att träffa nya människor och lära sig mer om kulturen i landet. Ofta tältcampar de ute i naturen.

– Då är man verkligen i djurens värld. Där gäller det att lära sig av dem hur man ska bete sig, de bestämmer, säger Lottie.

Snart är Åkes uppdrag slut i Botswana. Redan i januari lämnar han Gabarone för Gävle och sköter en successiv överlämning av jobbet härifrån. Sedan är det tänkt att hans botswanska kollegor ska ta över arbetet helt. Även om han älskar Botswana ska det bli skönt att komma hem.

– Jag brukar säga att ju mer jag bor utomlands desto mer uppskattar jag Sverige.

Mer läsning

Annons