Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lappteknik i Gårdskär

/
  • Från vänster Lotta Blomén, Margareta Norgren, Susanne Ybert och Mona Wahlström från Gårdskär och Skutskär var några av de som deltog i Quiltkursen.
  • En färdig väska och en på gång.
  • En rullkniv användes för att skära ut alla figurer och mönster.

För en tid sedan förvandlades föreningshuset i Gårdskär till en systuga när 17 kvinnor från bland annat Katrineholm, Väddö, Västerås, Mora och Skutskär samlades för att klippa och sy i en teknik som kallas Quilt.

Annons

Under fyra dagar och långt fram på nätterna har de suttit vid sina symaskiner för att förverkliga sina alster som blivit allt från lapptäcken, väskor, necessärer och bordslöpare samtidigt som man inspirerat varandra och haft det trevligt tillsammans.

– Jag köper gamla hemgjorda dukar och liknande på loppis som jag skär remsor ifrån. Dessa använder jag sedan för att bilda mönster av till mitt hantverk, berättar Susanne Ybert som är en av deltagarna från Skutskär.

Ledare för den här kursen var Ann-Cristine Karlsson från Karlholm och hon berättade att den här formen av lapptekniksömnad är väldigt stort i USA, men även här i Sverige är intresset växande och det hålls kurser runt om i landet.

Bild och text: Nils-Olof Engberg

Mer läsning

Annons