Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs chatten med Elina Brynk!

Hur är det att jobba i Norge? På måndagen chattade Elina Brynk med läsarna på gd.se. Läs hela chatten här.

Annons

Ställ din fråga i kommentarfältet nedan så svarar Elina så snabbt hon kan.

Saraklara:
Kan du norska nationalsången?

Elina Brynk svarar:

Hej.
Nä men den danska kan jag...

Ha det bra!
Elina

Svenne:
10,000kr i startkapital!? Kanske i Stavanger, men här i Oslo dit de flesta väljer att flytta så är det i princip omöjligt att hitta ett boende med deposition på under 15,000!

Elina Brynk svarar:
Hej.
10 000 i startkapital är vad jag hade när jag flyttade hit. Då betalade jag 3000 i deposition och hyran var redan betald. Då klarar man sig på 7000 iallafall 1 månad utan lön. Om inte längre... Tänk också på att jag flyttade till en lägenhet som de redan bodde kompisar i så vi visste redan exakt hur stora våra första utbetalningar var.

Ha det bra!
Elina

Rufftuff:
Sökte du många jobb innan du fick ett? Vad för jobb i så fall?

Elina Brynk svarar:
Hej!
Jag kom hit och hade redan ett jobb som en annan kille hade fixat eftersom han jobbade där och de behövde folk.
Det var på en Shell mack men slutade där efter ca2 månader då jag fick ett bättre erbjudande. Jag har under en period haft två jobb, mitt nuvarande jobb på Meny och på SF Bio.
Men när jag hade mitt nuvarande jobb sökte jag lite jobb bara för att se hur "lätt" det egentligen är att få jobb. Sökte kanske 20 jobb och kom vidare på intervju på ALLA de jobben...

Ha det bra!
Elina

SimonP
Hur mottas ni av norrmännen? Är de trevliga?

Elina Brynk svarar:

Hej.
Väldigt gott, dom tycker det är kul med svenskar och vårt språk. Norrmän är i allmänhet väldigt trevligt folk :)

Ha det bra!
Elina

Alias: Ida
Hej! Jag funderar på att dra till Norge till sommaren/hösten och jobba. Jag jobbar just nu i butik och skulle kunna tänka mig att göra det där också. Var hittar jag jobben? Sedan undrar jag lite hur du gick tillväga när du fick bostad:

Elina Brynk svarar:
Hej!
Jag skulle rekommendera att kolla jobb via finn.no eller nav.no (finn.no motsvarar blocket.se och nav.no motsvarar arbetsförmedlingen).
Om du redan du vet vilken butik du skulle vara intresserad att jobba i fast i Norge kan man alltid försöka få kontakt med personalansvarig på det viset. Annars är det smart att leta efter boende, det kan ibland ta sin lilla tid, och komma till Norge och därefter söka efter jobben på plats. Om en arbetsgivare skulle vara intresserad vill dom nästan alltid ha in en på intervju rätt så omgående och därför är det smart att vara på plats då. Det är ingen stor risk att komma till Norge, betala hyra+deposition för boende och sen inte får något jobb. Men räkna med att vara arbetslös kanske 2-3 veckor och sök massa jobb! Det smäller en dag då alla hör av sig och är intresserade.

Om du ska kolla boende gör du det på samma sida igen, finn.no. Bra att veta - kolla hur stor depositionen är, är det inräknat el eller inte?, fellesboende betyder - kollektivboende, en rolig leilighet betyder - en lugn lägenhet. Gå på visning innan du tackar ja och för över pengar! Min lillebror och andra personer har blivit lurade på billiga lägenheter som såklart är i stort intresse att finna.

Stort lycka till!
Elina

Alias: HugoK
Vad är största skillnaden med att bo i Norge jämfört med Sverige?

Elina Brynk svarar:
Hej.
Största skillnaden för oss är att vi bor i ett kollektiv här, vilket vi inte gjorde i Sverige. Men de är också den bästa skillnaden.
Annars är levnadsstandarden väldigt lika med Sverige. Maten är dyrare och det är lite annorlunda saker på hyllorna i butiken men de hör också till när
man flyttar till ett annat land. Norge är vackrare i sin natur än i Sverige vilket inte är ett minus.

Ha det bra! Elina

Jakbob:
Hejsan! Vad jobbar du med och hur mycket tjänar du?

Elina Brynk svarar:
Hej.
Jag jobbar som frukt-gröntchef på en matbutik och tjänar ca 21 000 efter skatt, norska pengar.

Ha det bra! Elina


Sara:

Skulle du kunna tänka dig att stanna i Norge för gott?

Elina Brynk svarar:

Ja, men inte som det ser ut just nu. Jag har för stor hemlängtan och massa andra saker jag vill göra i livet.
Studera, militären... men jag skulle absolut kunna flytta till Norge om några år och bosätta mig i ett mysigt område. Människorna i Norge är i allmänhet
trevligt folk och miljön är helt fantastisk!

Ha det bra, Elina

Moa:
Är det lätt med språket? Eller måste du fråga om hela tiden och ingen förstår vad du säger?

Elina Brynk svarar:

Hej Moa.
Det var svårt i början, men norskan dom har i Stavanger är helt annorlunda ifrån hur det är i Oslo tex. Det motsvarar Svenskans skånska.
Men genom att vara social med arbetskompisar osv hjälper det dig att lära dig norskan tillräckligt. Ibland måste jag fråga vad dom säger såklart, men ibland hänger inte dom heller
med på vad jag säger. Kan bero på att jag pratar gaaanska fort..

Ha det bra!

Madelene:

Hej Elina. Jag funderar på att åka till Norge snart men jag har några frågor jag skulle vilja ha svar på först. Hur stor "buffert" måste man ha med sig dit? Vad är det man behöver förbereda innan man åker, men också på plats? Är det inte svårt med norskan, att förstå och för dom att förstå oss svenskar? Vad behöver man tänka på vid anställningsintervju? :)

Elina Brynk svarar:
Hej Madelene!
1. Eftersom vi redan hade ett boende att komma till var våran buffert mycket mindre än vad andra brukar ha med sig. Jag hade ca.9000 kr som var direkt lånad av mina föräldrar. Dom pengarna gick till mat och boende den första månaden utan lön. Men eftersom man tjänar bra vart man än jobbar så har man lätt att betala tillbaka lånen. Men ca.10 000 räcker absolut!

2. Innan du åker skulle jag rekommendera att kopiera upp så många Cv:n som möjligt och dina gymnasiebetyg, även om du har några speciella diplom. Om du känner dig intresserad att jobba med barn/männikor är det klokt att gå till polisen och få sitt brottsregister utskrivit. Det tar ca.2 veckor så antingen ger du dom din norska adress eller att någon hemmifrån får skicka det vidare. Var också noga med att ha iallafall 2-3 referenser på ditt Cv :)Annars är det faktiskt inget du "måste" fixa innan avfärd. Det finns lite små saker som är bra att tänka på, tex att fixa mobilräkningen så du får den på internet banken osv osv..

3. När du väl har kommit till Norge är det första du måste göra innan du kan göra något annat är att skaffa dig ett jobb. Efter det är det några steg att göra. Alla arbetsgivare vet att de är lite jobb efter att fixa med banken/skatteverket här i Norge så därför är dm väldigt duktiga att ge ut ett kontrakt på en gång. Mycket har att göra med att dom inte vill betala lön till ett svenskt konto. Men när du har ditt arbetskontrakt går du till Skatteetaten som det heter här borta och ber om ett D-nummer eller ett personnummer. Det bestämmer du lite själv. D-nummer innebär att du bara ska vara i Norge i 6 månader eller pendlar från Sverige. Jag har ett D-nummer fast jag har varit här i 1 år nu, man får en påminelse att d-nummret "går ut" men eftersom vi svenskar är så pålitliga uppdaterar dom det ändå. Du kan läsa mer om skillnaderna på internet. Tror om man har ett riktigt personnummer har du mer valmöjligheter när de gäller bankkort, och om du har bil tex. Men annars är det lättast med d-nummer.

Därefter när du har varit på Skatteetaten och bett om ett skattekort (du får 3 olika skattekort med 3 olika skatteavdrag, de vill säga om du har fler än 1 jobb drar de mer skatt på den andra jobbet) ca 30% är vanligt att de drar på ditt första jobb. Skattekortet måste du ge till arbetsgivaren så fort som möjligt så de inte drar 50% skatt på lönen.

När du har fått skattekorten kan du även gå till banken och fixa ett bankkort. På ditt skattekort står ditt d-nummer/personnummer som banken behöver. De är smart att få en bankdosa så du kan föra över den norska lönen till ditt svenska konto tex.

Allt detta tar ca2-3 veckor med väntetid.

4. Norskan är speciell här i Stavanger, som vissa har svårt med skånskan i sverige är stavangerska ungefär likadant här. Men det tar iallafall 2-3 veckor innan du känner dig mer säker. Men var inte rädd att försöka prata så mycket som möjligt på en gång, om du inte förstår FRÅGA direkt. Det kommer hjälpa dig, det finns en del ord som betyder olika saker på norska än vad de gör på svenska. Men man kommer in i det, jag är inget språkhuvud men jag kan säga att jag förstår väldigt bra norska nu. I oslo har dom en väldigt enkrl norska jämfort med resten av Norges städer.

5. Ha referenser, det är det enda som har mot dig förutom att du har chansen att berätta vem du är. Var inte rädd att du inte förstår, jag satt ca30 minuter på min intervju utan att förstå. Men dom har överseende när det gäller språket :)

Hoppas svaren var till hjälp! Stort lycka till och det är bara höra av sig om det är något mer :)

Mer läsning

Annons