Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kvinnor åldras i fred

/
  • Foto: Ditte Bjerregaard/Scanpix Det råder en föreställning i samhället om att kvinnor alltid kan förbättras. Östrogen är bara ytterligare ett sätt förutom korsetter, smink och plastikkirurgi.

Varför ger man friska kvinnor hormoner som bevisligen kan skada både dem och naturen? Lena Katarina Swanberg blev misstänksam när hon hörde lovsångerna till östrogenet och började undersöka om det fanns en hake. Resultatet är en "ilsken" bok och en förhoppning om att man börjar prata om klimakterium och östrogenpiller.

Annons
Om man vet att östrogen kan orsaka bröstcancer - hur kan man då utan att blinka förskriva hormonet i åratal både åt unga kvinnor, i form av p-piller, när det finns kondomer, och åt medelålders kvinnor mot klimakteriebesvär som de inte ens har?

Den frågan ställer sig journalisten Lena Katarina Swanberg i den helt färska boken "Blod, svett och tårar". Där ifrågasätter hon det onyanserade förfäktande av östrogenet som pågått i decennier. Genom 1900-talet har man regelmässigt förskrivit östrogen, förutom mot graviditeter och klimakteriesvettningar först mot nymfomani, sedan mot frigiditet och åldrande och dessutom för att kvinnan i klimakteriet ska bli mer anpassningsbar och trevligare för sin omgivning.
- Det råder en uppfattning om att klimakteriet skulle innebära fysiskt sönderfall och själsligt sammanbrott. Sanningen är att majoriteten kvinnor har få, inga eller lindriga besvär, säger Lena Katarina Swanberg.
Mycket har genom åren sagts både om klimakteriet och om östrogenet och mycket är motsägelsefullt. Lena Katarina Swanberg tycker att riskerna med östrogen, som cancer och blodproppar, har viftats undan av läkare som säger att man i alla fall visst kan ta preparaten om man vill och att det är upp till kvinnan själv att väga för och emot.
- Jag tycker att läkarna har använt sin auktoritet på ett besynnerligt sätt.
Lena Katarina Swanberg tror att orsaken ofta legat i ett slags förtjusning över dessa nyupptäckta hormoner och vilka kul saker man kan göra med dem. Okläckta tuppkycklingar kan utvecklas till hönor, vad skoj!
- Behovet uppstår när det finns ett medel. Det var likadant med Viagra, Prozac och blekmedel i tandkräm. Och hälsokostbutikerna hade mest ekologiska grönsaker i början, nu är de rena rama apoteken och det är ett mirakel att folk överlevde innan de fanns.
Man behöver inte använda något bara för att det finns. Det är Lena Katarina Swanbergs tes. Hon har en tes till: Kvinnor duger. För ett annat skäl till att så många friska medelålders kvinnor behandlas med östrogen trots cancerrisker är nämligen föreställningen - inte minst bland kvinnorna själva - att kvinnor alltid kan förbättras. Och generellt i samhället vill man väldigt gärna att kvinnor ska förbli unga. Korsetter, smink, plastikkirurgi. Östrogen.
- Men ingen kommer på tanken att ge hormoner åt en frisk karl som börjar tappa håret och få rynkor på halsen för att han blir äldre.

Man kan åtminstone börja med att tipsa kvinnor om de alternativ som finns, tycker hon, till exempel att ta promenader före läggdags och att äta mat som innehåller naturliga växtöstrogener. Och sedan ge hormoner enbart åt dem som har stora besvär.
Det otäckaste av allt tycker Lena Katarina Swanberg är att utsläpp av kvinnliga könshormoner påverkar djur och natur. Och förmodligen oss människor, på sikt. Man får numera inte ge slaktdjur hormoner för att de ska växa fortare.
Det förbjöds sedan det uppdagats att småpojkar som åt köttet fick deformerade könsorgan och ett spädbarn började menstruera. Men från alla preparat, via urinen på människorna som tar dem, hamnar ändå tillräckligt med kvinnliga könshormoner ute i naturen för att rubba ordningen.
Haven har mätbara östrogenhalter och fiskar och andra djur har fått defekter i utveckling och reproduktion. Det har kallats "feminiseringen av moder natur" och är ett globalt problem.

Lena Katarina Swanberg har pratat med många gynekologer men har svårt att få dem som håller med henne att framträda med namn.
Sitt tyngsta argument har hon i en stor amerikansk undersökning som avbröts i förtid förra året efter att ha pågått i fem år. Syftet med studien var att visa att östrogenbehandling skyddade kvinnor mot hjärt-kärlsjukdomar.
I stället såg man att kvinnorna riskerade hjärtinfarkt och bröstcancer och studien avbröts därför av etiska hänsyn till försökspersonerna.
Under tiden fortsätter svenska läkare att skriva ut syntetiskt östrogen åt friska medelålders kvinnor, ofta utan andra undersökningar än en blick på personnumret. För vad? undrar Lena Katarina Swanberg. En av hennes intervjupersoner säger att svettningar, jovisst ibland, då öppnar hon fönstret.
Varför är det inte lika orimligt att behandla svettningar med cancerframkallande medel som att behandla cancer med deodorant? frågar sig Lena Katarina Swanberg.
Ann-Kristin Åklint
PM

Mer läsning

Annons