Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss äta kött – vi som vill

Vi äter mängder med kött i Sverige. Det är inte hållbart.

Annons

Det finns just nu en köttkultur som blir starkare och starkare. De senaste åren har många finare hamburgerkrogar öppnats runt om i landet och köttbarer är mycket populära. Samtidigt växer det fram en medvetenhet kring kött. Det ska vara närodlat. Och det ska vara ekologiskt.

Intresset för att äta eller inte äta kött visar sig inte minst i det genomslag som den här debatten fått. I sociala medier stormade det rent ut sagt om frågan i går. ”Förutom att det är etiskt och klimatmässigt ohållbart har dagens kommentarer gjort det uppenbart att FOLK BLIR KORKADE AV KÖTT! #köttskatt” är en kommentar på Twitter som visar var tonen låg.

Problemet med en skatt på kött – om man inte mot förmodan skulle få igenom den på global nivå, vilket inte heller Jordbruksverket tror är möjligt – är att den skulle drabba våra svenska köttproducenter. Framförallt de småskaliga lokala producenterna som de vi har i Gävleområdet. Oavsett om skatten som läggs på dem är försvinnande liten i jämförelse med den på de stora är det en skatt många inte klarar av.

Ett högre pris på svenskt kött skulle leda till att ännu fler väljer ett billigare importerat kött. Då kan man lägga till långa transporter till den övriga miljöpåverkan av köttproduktion.

Att införa importbegränsningar av klimatskäl skulle dels vara svårt med nuvarande WTO-regler och de skulle vara svåra att skilja från protektionistiska tullar – de som skyddar den inhemska produktionen mot bättre eller billigare utländska alternativ. Sådant väcker frågor om de utvecklade ländernas skyldigheter jämfört med utvecklingsländernas. Ska inte utvecklade länder som sugit ut utvecklingsländer under århundraden ge dem en chans att komma ikapp?

Så låt oss äta kött. Vi som vill. Men i stället för en halvbra biff från Sydamerika om dagen så kanske en eller två dyrare biffar i veckan. Producerade i närheten.

Mer läsning

Annons