Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxkvoten minskar trots mycket lax

/
  • Laxungarna är fler än väntat. Tre årsungar från Testeboån. Några är korta, och några är långa.
  • Sebastian Wessén var den enda som fick fisk. En typisk gädda från Lundbosjön.
  • Nu väntar vi på havsöring. Till Testeboån brukar de flesta öringarna komma under andra halvan av september.

Dags att summera laxsäsongen 2012. För min del har ännu ett år gått utan att jag fångat en enda lax på spö. Det beror framförallt på att jag inte heller försökt.

Annons

Likafullt har jag troligtvis fångat flest laxar av alla fiskare här i vår region. Det har blivit några hundra stycken i år.

I flera av älvarna med vild lax kontrolleras uppvandringen. Längst norrut, på gränsen till Finland, har vi Torneälven. Där räknas laxarna med hjälp av ett avancerat ekolod som hela tiden scannar av älven. I år har mer än 60 000 laxar passerat ekolodet i Kattilakoski, tio mil upp efter älven. Finska Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet, som sköter kontrollen i Tornälven, tycker sig kunna påstå att det sannolikt aldrig vandrat upp så mycket lax i älven som i år.

Det finns inte så många älvar runt Östersjön som fortfarande hyser vild lax. Vattenkraftsutbyggnaden har satt stopp för laxen i de flesta åar och älvar. Torneälven är en av de återstående vildlaxälvarna, och den klart största. Torneälven producerar ungefär lika mycket lax som alla andra älvar i dag gör tillsammans. Byskeälven är en annan vildlaxälv. Där har uppvandringen mer än fördubblats jämfört med 2011. I Kalixälven handlar det om en ökning med tre gånger från föregående år. I båda dessa älvar sker kontrollen med fiskräknare. Vid Fällfors i Byskeälven, två mil från havet. Och vid Jockfall i Kalixälven, nio mil från havet.

Trots ett bra laxår rekommenderar Internationella havsforskningsrådet (ICES) EU att sänka laxkvoten för yrkesfisket till 54 000 laxar i Östersjön 2013. EU:s beslut kommer i oktober.

Även inför 2012 var ICES:s rekommendation 54 000 laxar. Då fastställde ministerrådet 122 553 laxar. Inför rådets möte i oktober föreslår EU-kommissionen att kvoten för nästa år bli elva procent lägre än 2012, vilket innebär 108 762 laxar. Det vill säga dubbelt så många laxar som forskningsrådet rekommenderar.

ICES skäl för att minska kvoten är att dödligheten på laxsmolt varit hög under många år. Bara ett bra laxår räcker inte för att höja kvoterna. Smoltdödligheten är ett stort orosmoln som ingen riktigt vet vad det beror på. Låt oss hålla tummarna för att årets uppsving är ett trendbrott mot högre överlevnad bland de unga laxarna.

Hur laxåret 2013 blir beror på flera faktorer. Minskad kvot och nyheten att hela den svenska kvoten från och med nästa år ska fångas på kusten talar för mycket lax. En sträng vinter med kall vår kan dock hinna ställa till det. Då stannar många laxar kvar ute till havs. De hoppar över leken det året.

Vad är det då för laxar jag fångat så många av? Jo, det handlar om laxungar som fångats vid elprovfiske i Testeboån.

Fortfarande kan vi beskriva laxproduktionen i Testeboån som att den går på tomgång. I fjol fångades endast åtta laxar i fällan för uppvandringskontroll i Strömsbro. Så få laxar gjorde att jag hade låga förväntningar på årets elprovfiske. I år har vi fångat elva stora laxar i fällan. Det är inte så mycket bättre. Skillnaden mellan åren är att vi denna sommar haft långa perioder med riktigt hög vattenföring. Mycket vatten har runnit över dammluckorna. Då kan lax och öring hoppa över dammen vid sidan av fällan. Hur många som tagit den vägen har vi ingen aning om. Elprovfiskena nästa år kommer att ge oss en någorlunda bra bild över hur många som vandrat upp i år.

På sju av elva provytor hittade vi laxungar som kläckts i våras, som ett resultat av leken 2011. Som brukligt är fångade vi flest ungar på de nedersta lokalerna, i Strömsbro och i Forsby. I Strömsbro finns nu 34 årsungar av lax per hundra kvadratmeter. Därtill 32 laxungar som är ett år äldre per samma ytenhet, och vilka till våren lämnar ån för att växa upp några år ute till havs. Tillsammans är detta ett mycket bra resultat.

Tätheterna minskar i takt med avståndet från havet. På de fyra översta lokalerna, mellan E4:an och Brännsågen, hittade vi inte en enda årsunge av lax.

Vill du veta mer om hur fiskevårdsarbetet i Testeboån fortskrider? Då har du möjlighet att följa med på en exkursion längs ån nästa lördag, den 29 september klockan 9 till 13. Skogsstyrelsen och deras projekt Skogsbruk och vatten står som arrangör.

Först blir det några korta föredrag på Högskolan om arbetet med ån. Därefter kaffe med smörgås och en busstur till några platser längs Testeboån. Kalle Gullberg på länsstyrelsen och jag kommer då berätta mera om vad som gjorts och om vad som är på gång när det gäller Testeboån. Anmäl dig till Brita Asplund på Skogsstyrelsen 026-23 51 13 senast på måndag, 24 september.

Eget sportfiske då? Äldsta sonen, kompisen Sebastian och jag har puttrade runt några timmar en fin dag förra veckan och trollingfiskade på Lundbosjön. Fisket var som det brukar vara på Lundbosjön, tyvärr. Tre spön som fiskade i tre timmar gav en gädda på ungefär fem hekto. Runt 30 gäddor har vi fångat under våra besök på Lundbosjön hittills i år. Ingen av dessa har vägt över ett kilo. Det är så dåligt resultat så det är rentav fascinerande. Beror det bara på att vi är dåliga på att fiska, eller finns det inte några större gäddor i sjön? Lundbosjön är mycket vacker och trevlig på alla sätt. Därför fortsätter jag att nöta på med fiske där. De stora gäddorna kanske vaknar senare i höst.

I kväll presenteras nya planer för Gavleån. Planerna är en del av den nya Gävle Centrumplan. För oss som fiskar i ån kan åtgärderna i planen få stor betydelse. Vad innebär det om vattennivån, som i ett av de redovisade alternativen, däms upp 90 centimeter i höjd med polishuset? Hur påverkar det fisklivet och fisket?

Själv är jag i Spanien denna vecka, och kan därför inte vara med i kväll. Är du intresserad av vad som händer med Gavleån så ska du ta dig till Stadsbiblioteket klockan 18. Då blir det en promenad längs ån med presentation och diskussion om planen.

Till sist en påminnelse. Ska du vara med på höstens två träffar om flodkräftsprojekt i Gästrikland? Första träffen är på onsdag, 26 september. Anmäl dig till Sara Sundin på länsstyrelsen, 026-17 11 79

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons