Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejon gillar inte fullmånen

/

Annons

Varför känner en del sig oroliga, nervösa eller har svårt att sova omkring fullmåne? Finns det varulvar? Nej, säkerligen inte, men kan det finnas en logisk förklaring till detta? Jag tror det och jag tror att lejonprojektet jag jobbar för kan ha svaret.

När jag hittar en flock lejon under mitt dagliga arbete här i Serengeti gör jag en del anteckningar. Förutom att identifiera lejonen, skriva upp tid och koordinater, kolla lejonens allmän hälsostatus och reproduktiva status kollar jag även lejonens magstorlek. Eftersom det är sällan som vi ser lejonen faktiskt jaga är magstorleken ett bra sätt att se hur framgångsrika de har varit med jakten. Ett lejon kan sätta i sig upp till upp till 45 kilo kött under en måltid så det syns tydligt om lejonet är hungrigt eller ej.

Lejonprojektet har samlat data på magstorlekar under flera decennier.

Nu har vi jämfört magstorlekarna med månfasen och hittat ett starkt samband. Lejon har liksom alla andra katter mycket bra mörkerseende.

Så under en mörk natt har de en stor fördel mot sina bytedjur som har sämre mörkerseende. Under nymåne när hela natten är mörk är lejonen som mest framgångrika i sin jakt. Däremot har de inte samma fördel under fullmåne eftersom månen då skiner starkt hela natten. Vår forskning visar tydligt att lejonen är som hungrigast under fullmåne.

I södra Tanzania har man stora problem med människoätande lejon. Hundratals människor har blivit dödade under de senaste åren. När vi jämförde tiden då människoätandet sker med månfasen fanns även där ett starkt samband. De allra flest dödsfallen sker kvällen efter fullmåne.

Sambandet med lejonens hunger går inte att ta miste på. Dagen efter fullmånen är lejonen normalt som hungrigast. Så kvällen efter fullmåne, när det är en timmes mörker innan månen går upp tar de chansen och fångar det de kommer över. Det är under denna första timme av mörker efter fullmåne, som de flesta människor blir dödade av lejon.

Människosläktet tros ha sin vagga här på savannen i Afrika. Kanske är det då inte så långsökt att vi en gång utvecklat en rädsla för att vara ute om natten omkring fullmånen då lejonen är som hungrigast.

Då är det även möjligt att denna rädsla sitter kvar i våra bakhuvuden än i dag även om de flesta av oss inte behöver oroa oss för lejon.

Det finns en etnisk folkgrupp i Tanzania som fortfarande lever som ett traditionellt jaktfolk och jagar med pil och båge. De säger att den mörka delen av natten tillhör lejonen och själva jagar de bara den del av natten som har månljus.

De säger även att när en månförmörkelse sker är det lejonen som sätter sin tass över månen för att stjäla natten från människorna.

Daniel Rosengren

Mer läsning

Annons