Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejon kan både ryta och räkna

/

För ett par veckor sedan skrev jag om varför lejonhannarna har man. En annan studie som vi gjort här på lejonprojektet handlar om lejonens rytande. Under studien har vi även kommit fram till att lejon kan räkna.

Annons

I en del av studien spelades rytanden upp för olika grupper av lejon med ungar. Om rytandet spelades upp för en hona med ungar skilde sig hennes beteende beroende på vem det var som röt.

Om det var fadern till ungarna brydde hon sig inte så mycket. Men om det var en främmande hanne som innebär en livshotande risk för ungarna reagerade hon helt annorlunda. Om ungarna var för små för att springa iväg försökte hon gömma dem noga i en buske eller liknande. Om ungarna var större började de fly tillsammans. Så den studien visade att lejonen kan känna igen varandra bara på rösten.

Att höra ett eller flera lejon ryta tillsammans är en mäktig upplevelse. Speciellt när de ryter alldeles intill bilen. Det känns som om luftrummet totalt fylls av ljud och det finns inte plats för något annat ljud alls.

Är lejonen tillräckligt nära känns ljudet i bilen som bokstavligt talat vibrerar när lejonen ryter. Ibland när jag ligger i sängen i det så kallade lejonhuset där jag bor kan jag höra lejonen ryta på avstånd. Det är mysigt att lyssna på. Om lejonen förflyttar sig kan man höra hur de kommer närmare och närmare.

Både hannar och honor ryter. Så när studien om rytande utfördes spelades också ljud upp av lejonflockar av olika storlek. Resultaten visade tydligt att lejonen kan räkna. Om antalet lejon som spelades upp var färre än flocken som ljudet spelades upp för kom lejonen nästan alltid för att jaga bort dessa inkräktande lejon. Däremot, om antalet lejon som spelades upp för lejonen var fler höll sig lejonen borta eller drog sig till och med ännu längre bort.

Lejon ryter av flera anledningar. Oftast ryter de i skymningen och under natten men sällan dagtid. Det gör de för att markera sitt revir och berätta för andra lejon att de finns där. Detta är även ett bra sätt att undvika konflikt.

Eftersom de kan räkna kan de lejon som är underlägsna i antal dra sig tillbaka och undvika riskfyllda slagsmål. Men rytandet fungerar även som en signal inom flocken. De kan höra var andra flockmedlemmar håller till och hitta tillbaka om de kommit bort från varandra av någon anledning.

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se

Mer läsning

Annons