Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettiska barn tackar för svenska klappar

Annons
BAUSKA, Lettland

Om det inte vore för svenska skolbarn hade det inte blivitnågra julklappar för Kristina, Liga, Talis, Heine ellernågon av de andra barnen i klass fyra på den statligalettiska internatskolan.

Alla barn har fattiga föräldrar, många kommerfrån alkoholiserade hem. Men genom Aktion Julklappen ochsamarbete mellan svenska skolor, Läkarmissionen och Frälsningsarménsscoutförbund får de del av de julklappar som skickastill fattiga barn i Lettland, Estland, Ukraina, Moldavien ochRumänien.

Internatskola

Sju mil söder om Lettlands huvudstad Riga liggerbyn Bauska och några kilometer längre bort finns enstatlig internatskola för 116 barn.

En del av barnen har hunnit bli tonåringar innan någonupptäcker att de far illa. Detta gör att barn i olikaåldrar går i samma klass.

Förra veckan började en sextonårig kille iförsta klass. Han har aldrig lärt sig läsa ellerskriva.

I klass fyra går tolv elever mellan elva och 14 år.I klassrummet står enkla skolbänkar och i taket hängerpappstjärnor i guld.

Det liknar en svensk skolklass, förutom att bänkarnaär mer slitna och att svarta tavlan verkligen är svartoch skrivs på med krita.

Julklappar

I dag kommer Frälsningsarmén med julklapparfrån svenska skolbarn. Varje julklapp innehåller blandannat ritblock, pennor eller kritor, tandborste, tandkrämoch en tablettask. I år delades över 37 000 julklapparut genom Frälsningsarméns och Läkarmissionensförsorg.

För barnen i klass fyra betyder julklapparna stor glädje.Kristina, tolv år, tycker bäst om sitt ritblock mengillar även kritorna.

Liga är tretton år men ser betydligt yngre ut.Hon är blyg och tittar mest ner i bänken men sägeratt tandkrämen är den bästa presenten. Liga tyckerom skolan, det bästa ämnet är matematik, berättarhon. Men när hon blir stor vill hon helst bli musiklärare.

Kristina drömmer om att bli sångerska och om honkunde önska sig något i julklapp så skulle detvara en kassettradio.

Talis är tolv år och drömmer om att någongång få en cykel. Men han är också väldigtglad över paketet från något av de svenska skolbarnen.

Han säger att allt är bra, men står längeoch tittar på sina tuschpennor.

Han tycker om att rita och vill bli konstnär. Heine ärbänkkamrat med Talis och lika gammal. Han berättar attde firar jul på skolan med att alla samlas i en sal ochsjunger julsånger. De börjar sjunga Bjällerklangpå lettiska.

- Och så har vi gran och äter bruna bönor,säger Kristina.

- Ja, och pepparkakor och piroger, säger Liga.

Barnen bor i sovsalen alldeles intill klassrummet. De gåri skolan fem dagar i veckan och börjar tio i nio, frukostenserveras klockan åtta. Sedan har de lektioner fram tillklockan två.

Alla barnen har svårt i skolan så tempot ärlägre än i andra lettiska skolor. De studerar jordbruk,hushåll, matematik, lettiska, sport och musik, men inteengelska. På eftermiddagarna har de idrott, handarbete ochibland får de hjälpa till med att arbeta på skolanspotatisåker. Därefter ska de göra läxor ochhalv sju är det kvällsmat.

Hem till helgerna

På helgerna åker de flesta barnen hemtill sina föräldrar och den här gången kande visa upp de nya presenter de fått från svenskaskolbarn.

- Du måste hälsa och tacka de svenska barnen, sägerklassens lärare.

- Ja, tacka från oss, säger barnen i klass fyra.

MARIA PETTERSSON

Mer läsning

Annons