Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla mammas stora dag

Annons
Mamma, mamma. Jag vill ha en glass.

Treåriga Alva sitter i hallen och ropar på mammaChristina Gagnefur som sitter i köket och svarar påfrågor om hur det är att vara just mamma.

Christina har varit förälder i snart 19 årnu och är en av alla miljoner kvinnor som firas i dag påmors dag. Äldsta barnet Sebastian föddes då honvar 22 år gammal och sedan dess har familjen utökatsmed tre barn till. Sist ut var sladdbarnet Alva som föddesför snart fyra år sedan.

- Många tycker "Åh, vad jobbigt att börjaom med småbarn nu när du är äldre" - mendet tycker inte jag, säger Christina.

Hon tycker tvärtom att det är lättare att varamamma på äldre dagar eftersom hon nu är lugnareoch mer säker i sin mammaroll.

- När jag var ung och hade fått mina förstabarn lyssnade jag för mycket på vad andra sa. Allagoda råd hit och det - det blir för mycket krav.

Istället tycker hon att man ska lita mer på sinaegna känslor eftersom man ofta vet bäst själv.Dessutom gäller det att inte sugas in i mammarollen förmycket och helt glömma bort sig själv.

- Det är viktigt att markera att man vill ha ett egetliv också, jag tror man blir gladare då. Jag villha lite bitar som är jag - Christina - och inte bara mamma.

Därför ser hon till att ta sig tid att till exempelgå ut väninnorna ibland eller åka iväg påen resa.

- Man blir ganska låst av att ha barn, men jag har aldrigvelat se mina barn som ett hinder. När jag har velat resaså har jag gjort det, även om det betytt att jag behövtta med mig barnen. Och när jag pluggade i Stockholm och Alvavar relativt nyfödd så fick hon följa med påföreläsningarna, säger hon.

Christina är utbildad specialpedagog och har jobbat medbarn och ungdomar hela livet. De senaste åren har hon arbetatmed handikappade barn, en inriktning som hon glidit in påtack vare sonen Sebastian som själv har Downs syndrom.

- Sebastians handikapp har präglat mig otroligt mycket.Han har lärt mig att ta en dag i taget, säger Christina.

- Mamma, mamma -kom!

Alva är i farten igen. Den här gången ärdet inte glass som önskas, utan bara allmänt sällskapute på gården. Christina låter sig inte stressasutan frågar tålmodigt vad det är hon vill.

- Jag har varit mamma så länge nu och i och medatt Sebastian är handikappad så har det käntssom om jag haft småbarn hela tiden. Han är fortfarandeden som behöver mig mest, trots att han är mitt äldstabarn, säger Christina.

På frågan hur hon tror att hennes barn uppfattarhenne svarar Christina direkt "tjatig". Det tror hon att samtligabarn kan skriva under på, men sedan skiljer sig synen åtmellan de olika barnen. Till äldsta dottern Linnéaska hon ibland vara som en kompis och gå på stan ochkolla på kläder, medan 13-åriga Isabellémest tycker att mamma är töntig och inte vill att honska hälsa på i skolan.

Själv kan Christina tycka att hennes tonåringarär lite för slöa.

- Jag kan tänka "Har jag pepprat dem med för mycketaktiviteter när det var små?". För nu förtiden är de inte särskilt intresserade av någotsådant.

Men barnen är i alla fall inte så slöa attde struntar i att det är mors dag denna söndag. Pågrund av förvirrade familjemedlemmar som tagit fel pådag så har firandet i familjen Gagnefur redan smygstartat.

- Jag har redan fått min morsdagsros - en vecka förtidigt,säger Christina.

Mer läsning

Annons