Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lille Bempa och store Tarzan

Annons
BANDY

Norra ip är en klassisk arena där det speladesallsvensk bandy under närmare 40 år. Här tjusadelegenderna Einar Ask, Gunnar "Zacka" Zackrisson, Rune "Pecka"Pettersson, Göran "Jöppe" Skoglund, Bosse Nilsson Sandvikensalla bandyvänner.

Det var här också som senare års storspelareinledde sina lysande karriärer - Lars "Knatten" Olsson, SörenAndersson, Gunnar Åberg, Kjell Edlund, Stig Lindgren, CurtBergqvist och många många fler.

I dag spelas det ingen bandy på Norra, men minnena frånstorhetstiden finns kvar.

Att bandyspelare råkar i luven på varandra ärinte speciellt ovanligt, men att ledarna ryker ihop hör däremottill ovanligheterna, men det har hänt på Norra ip.

Det var i slutet på 1960-talet när SAIK mötteFalu BS. Lagledare i SAIK var Lasse Holst, känd försitt blixtrande humör och i Falun styrde Lars Hedman, precislika hetlevrad.

- Det blev bråk mellan några spelare, minns LasseHolst. Vi ledare satt på vanliga träbänkar framförläktaren och plötsligt reste sig BS-Hedman upp och hasaruppretad fram mot en av våra spelare. Då tändeockså jag och gled efter. Vi stod väl där ochtjafsade ett tag och knuffarna blev hårdare och hårdare,men någon riktig slagväxling blev det aldrig - trorjag.

Även SAIK-tränaren Sven Karlsson minns händelsenfortfarande.

- Holst och Hedman stod i centrum. Ingen brydde sig om spelarbråket.

Ett annat oförglömligt minne är slutspelsmatchenmellan SAIK och Sirius 1964. En riktigt tuff tillställningdär det gavs och togs.

Plötsligt tyckte SAIK:s lysande vänsterinner SörenAndersson att nyblivne landslagsbacken och lagkompisen Rolf Holgerssonspelade lite för nonchalant i försvaret då hanslog undan bollarna med en hand.

Sören skrinnade ner och skrek:

- Rolf, håll i klubban med båda händerna.Du behöver väl inte vara så kaxig bara föratt du har blivit landslagsman.

Rolf grimaserade och sa:

- Det går inte för ena armen är avslagen.

Annars var dusterna mellan SAIK och Falun höjdpunkternaunder bandysäsongerna. I Falun spelade Bernt "Bempa" Ericsson,svensk bandys största profil, men hans värste motståndarefanns inte på isen.

- Det var Fritz "Tarzan" Lindblom, säger "Bempa". Detär den största profilen som Sandviken haft. En riktigsupporter som bara hade SAIK för ögonen.

Dusterna mellan de två har blivit klassiska. Lilla "Bempa"nådde knappt upp till naveln på storväxte "Tarzan".

- När vi kom till Norra ip med spelarbussen stod alltid"Tarzan" där och skrek, skrattar "Bempa". Han kallade migför "Luffarn" och gick alltid bredvid mig ända tillomklädningsrummet.

"Bempa" har flera historier som han inte kan glömma.

- Vi mötte SAIK i en för slutspelet direkt avgörandematch på 60-talet. När bara några minuter återstodkom "Dala" Dahlqvist fri och åkte mot vårt mål,men han snubblade och föll. Jag fick tag i bollen och åktegenom SAIK-försvaret och avgjorde.

- Då skrek "Tarzan" till domaren: Det är ditt felatt Falun vann. Du skulle ha visat ut "Bempa" för fem minutersedan.

Efter matchen åkte "Bempa" fram till "Tarzan".

- Här ska du få min klubba.

- Aldrig, skrek "Tarzan".

- Men om du får autografen på klubban då,försökte "Bempa",

- Ta hit klubban, sa "Tarzan", men utan din autograf.

Många år senare när SAIK och Boltic, där"Bempa" 1979 avslutade sin karriär, möttes i veteran-SM,kom händelsen på tal. "Bempa" fick reda på att"Tarzan" var mycket sjuk och låg på sjukhus.

- Jag skickade ett vykort till honom, berättar "Bempa",för det fanns ju en hatkärlek mellan oss. Efter etttag fick jag svar från "Tarzan". Han var troligen sådålig att någon hjälpt honom att skriva. Hantackade för kortet och tyckte det var roligt att jag mindeshonom, men han ville verkligen ha sista ordet för kortetavslutades med:

PS. Klubban är kvar, men tro inte att jag gillar digför det. DS.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons