Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Limoägaren kör privat till eget jubileum

/
  • Foto: OLLE HILDINGSON Gillar sitt val. Lennart Hedström sadlade om från måleribranschen till limousineservice. De fem år som passerat sedan dess är de roligaste i hans liv. När han nu reser iväg med familjen för att fira sin 60-årsdag får dock limousinerna stå hemma i villagaraget i Valbo.

GÄVLE / GD gratulerar
När Lennart Hedström rullar iväg med till sitt födelsedagsfirande med familjen sker det i privatbil. Annars hade han ju kunnat välja limousinefärd.

Annons
Han har de två enda äkta limousinerna norr om Dalälven och får ofta beställningar från folk som fyller år, ska gifta sig, ska på examensfest eller vill fira tipsvinsten.
Hedström är infödd gävlebo. Han växte upp under små förhållanden på Nordost och i Blåsåsbacken. I dag, måndag, blir han 60 år.
- Mamma blev änka när jag var ett och ett halvt år. Jag och min fem år äldre bror växte upp i ett rum och kök i en vindsvåning på N Köpmangatan.

Åtta år i skolan
Mamma klarade sitt och sönernas uppehälle som ändringssömmerska. Lennart gick åtta år i skolan. Mamma klarade inte att låta honom att läsa vidare. Det gällde att börja försörja sig.
Far, farfar och brodern var snickare. Lennart blev också hantverkare men hans bror fick honom att välja målar-yrket. Han började som lärling hos Uppsvenska Byggnadsgillet (senare BPA) och avlade gesällprov 1962.
Lennart Hedström jobbade i en rad målarföretag och var lagbas på flera stora arbetsplatser. 1976 kom han till Fahlstedts måleri AB som målare. Åtta år senare övertog han företaget som blev Hedströms måleri.
Hedström sålde rörelsen 1996 till Miljönären i Borlänge och fortsatte under två år som arbetschef i Gävleborgs län.
Lennart Hedström har alltid varit biltokig. Han bytte under många år bil var tredje eller fjärde månad! I många år vara det bara Mercedes som gällde.
- Nu har jag lugnat ner mig på bilfronten. Den Audi A6 som jag köpte 1999 har jag fortfarande kvar.
Det har rullat på för Lennart genom åren.
Som grabb var han tävlingscyklist och ansågs ha goda talanger bland annat för sin goda kurvstil. Farmor och farfar var dock oroliga över att Lennart skulle överanstränga hjärtat och hjälpte honom att köpa moped, en röd- och silverlackerad Monarped.
- Vi var ett gäng på 25-30 killar som for omkring. Jag blev en av de allra första i Gävle som åkte fast med trimmad moped, minns han.
Polisen monterade bort och beslagtog trimdelarna.
Inte nog med det. Det blev rättegång och 30 dagsböter.

Sju meter lång
När Lennart som 55-åring ville göra något nytt kom idén att köra limousine. Han fann en begagnad limousine i Umeå.
Det var en sju meter lång Cadillac Brougham. Lennart fick sätta sig på skolbänken igen för att få taxitillstånd.
Han tog kontakt med Sören Thyr som är delägare i Taxi Stor och Liten. Jo då, visst kunde Stor och Liten tänka sig att erbjuda taxilimousiner. Det visade sig också att Thyr hade en limousine.
Plötsligt ägde Hedström två jättebilar, en vit och en svart. Hans företag ändrade namn till Limousine Black & White och verksamheten från måleriarbeten till transportbefordran.
I dag har Lennart bytt till två större och modernare bilar, nära nio meter långa. Hans företag börjar bli etablerat men utan pensionsförsäkringen som grund skulle han inte klara verksamheten.
- Det går runt, men inte mycket mer än så. Men så roligt som jag har nu har jag aldrig tidigare haft i mitt liv, säger han med ett belåtet leende.

Prydlig uniform
Lennart Hedström som aldrig varit mycket för att krusa folk kör nu omkring med prydlig uniform, öppnar dörrar och ser till att kunderna får bästa möjliga resa i den lyxiga läderklädda salongen. Inte sällan bistår han med att öppna champagneflaskor. Champagnen ingår inte i resan, däremot stilfulla glas.
- Min fru tycker inte jag är klok, säger han eftertänksamt.
Sommarmånaderna är mest hektiska i limobranschen. Många som ringer blir förvånade när de får höra priset. Nästan alla är positivt överraskade.
Lennart har aldrig problem med att få in pengar. Förutsättningen för att han ska starta en körning är nämligen betalning i förskott. De allra flesta bokar veckor och månader i förväg men ibland kan det vara snabba ryck.
Limousinerna från Valbo får ofta uppdrag långt bort. Mest långväga körningen hittills gick i Göteborg. Alla transporter från brudens besök hos frissan till transporten till brudparets hotell ingick. De nygifta var väldigt nöjda. Det var också Lennart. Han gillar nämligen sitt nya liv väldigt mycket!
Helt har han inte släppt kontakterna med sitt gamla yrkesliv. Han är fortfarande besiktningsman för målarnas gesällprov liksom för målarmästarnas reklamationsfond.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons