Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Limön – Gävlebuktens pärla

Annons
LIMÖN

En halv meter till godo. Mer har inte skepparen att spelapå när han ska lägga till med M/S Drottning Silviavid bryggan. Det gäller att det inte är lågvatteneller blåser för mycket eftersom det är 2,5 meterdjupt strax utanför kajen och Silvia sticker två meterunder vattenlinjen.

- Ja, man får trixa lite för att få i landfolket, säger skepparen Sten Wahlström.

För att det skulle bli mer badvänligt lade kommunenut sand på andra sidan udden för drygt 25 årsedan. När sjön ligger på driver sanden in i hamnenoch för varje år blir där grundare och grundare.Men Sten manövrerar tryggt och vant den 26 meter långaturbåten i hamn. Ett 60-tal passagerare strömmar utpå bryggan samtidigt som tidningar och färskvaror lastasöver till släpet på den väntande fyrhjuligaHondan som ska förse den lilla butiken på ön medproviant.

Idyllen spricker

"Välkommen till Limön" står det inbjudandepå en skylt. Och vi möts av det gamla fiskelägetmed bryggor, rödfärgade sjöbodar, en frenetiskjulisol och rullande vågor som söker lindring vid strandkanten.Limön utnyttjades säsongsvis av gävlefiskarna redanpå 1700-talet.

Från mitten av 1800-talet övergick de till permanentafiskelägen men vid förra sekelskiftet blev ön alltpopulärare som sommarnöje för stadsborna. Den sistebofaste fiskaren hette Westergren och bodde här fram tillmitten av 1950-talet.

Nu är ön ett sommarparadis 40 minuters båtfärdfrån Skeppsbron. Men när blicken söker sig motfastlandet tränger sig plötsligt verkligheten och vardagenpå. Idyllen spricker en aning för där lurpassarfabrikerna vid Korsnäs och Skutskär.

Ligger inte på latsidan

Å andra sidan, varför bry sig om det ensådan här dag som har allt vi fantiserat om under denlånga, kärva vintern? Ja, inte alla förstås.GD:s fotograf hinner knappt sätta fötterna pålandbacken förrän hans ögon börjar svida ochnäsan rinna. Pollenallergi! Men i dag har han tur. Förefter en stunds promenad i skuggan av barrskogen utefter en avvandringslederna tittar vi in hos en familj som inte ligger pålatsidan i sommarvärmen.

- Här växer det många grässorter somfolk inte tål, säger Eva-Lotta Svanberg och gårin i stugan för att hämta ögondroppar.

Fotografen får några stänk av vätskani sina irriterade ögon och genast stiger hans humörflera grader. Eva-Lotta har tillbringat många somrar påön eftersom hennes föräldrar byggde en stuga härför nästan 40 år sedan. I höstas fick hon,sambon Robert Söderström och barnen Matilda och Andreasta över en tomtbit efter en släkting.

Efter att ha röjt bort träd och sly kunde de sättaigång och bygga på sin egen stuga efter påsk.Det har blivit många svettiga timmar för att fåhit byggmaterialet.

- Man får inte vara bekväm om man ska ha stugapå Limön. Det vet alla som bor här. Och det gälleratt inte glömma någonting hemma, säger hon skrattande.

Varenda bräda har de dragit för hand på enkärra ända tills kommunen transporterade över fyrhjulingentill Limön.

Får låna Hondan

Nu kan sommargästerna låna Hondan om debehöver frakta tyngre saker. På ön finns det cirka150 stugor vars tomter arrenderas ut av Gävle kommun. Vattengår att hämta i brunnar som ligger utspridda lite häroch där och sedan mitten på 90-talet finns det tillgångtill el.

- Det har varit mycket släpande och tungt som tusan.Snön hann inte mer än att smälta förränvi började, konstaterar Robert.

All ledig tid har de spenderat på sitt lilla husbyggepå 30 kvadratmeter.

Men nu har stugan både väggar och tak. Och snarträknar de med att kunna flytta in. Hittills har de åktfram och tillbaka varje dag från Sikvik i egen båt.

- Men Robert får nog stanna hemma när han har byggtstugan färdig. Han är också allergisk mot pollen,skrattar Eva-Lotta efter oss när vi vandrar vidare i dentunga värmen.

Det är tack vare en stor rikedom på kalk som Limönhar en ovanligt rik flora och mer än 50 arter har sin nordgränsi landet just här. Kalkstensbrytning förekom påLimön från slutet av 1700-talet fram till 1800-taletsmitt. Det är därifrån som namnet kommer eftersomdet kan härledas från det fornnordiska och engelskaordet lime som betyder kalk eller krita.

"Vadå kallt?"

På ön finns en utbredd torrbacksfloramed många sydliga arter. Bland de ovanligare örternasom växer här finns spåtistel, krissla, blodnäva,blåeld och grådabra. Här frodas också enlivskraftig hybrid mellan blåhallon och hallon. Längsmed stigen som slingrar sig runt hela ön växer styvnackade,solgula fibblor.

Här och där har de spridit sig ut i skogen och tagitöver lågbevuxna gläntor.

Efter en stund blir luften klarare när vi närmaross den grunda viken på Oxharen där enstaka badgästerfinner svalka från pålandsvinden. Ute i det kylslagnavattnet pågår en intensiv jakt efter vackra stenaroch snäckor.

- Vadå kallt? säger Sandra Walter, sex år,innan hon kastar sig ner mot sandbotten för att görafler fynd.

Vi vandrar vidare och några timmar senare stårvi återigen vid bryggan för att åka med trebåtentillbaka till stan.

En lättad fotograf kliver ombord på Silvia ochparkerar sig på soldäck. Han somnar nästan genast.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons