Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite Grekland på hemmaplan

/
  • Den klassiska blåvit-rutiga duken Hugo finns på Åhléns. Färsk och doftande oregano, gott i sallader, marinader och i brödet, både den och den blå krukan kommer från Konsum Nian. Så även den äkta grekiska fetaosten och tsatsikiingredienserna gurka, vitlök och matlagningsyoghurt.

Nu är det Grekland hela tiden i TV. Att hitta Grekland i Gävle visade sig vara svårare.

Annons
Bläckfisken i Konsum Nians fiskdisk var slut (men de skulle komma in ny till veckan). På restaurang Akropolis på Brynäs fanns det bara flådd bläckfisk, utan sugproppar. Där brukar det jobba två personer som kommer från Grekland. Men de var naturligtvis på semester nu när det är OS och kunde inte berätta om sitt hemland. Det finns ännu en grekisk restaurang, Greken i centrala Gävle, vars ägare kommer från Grekland. Men han hade gått för dagen när GD tittade in.

Vi började leta efter blå-vita servetter eller dukar. Det var inte heller lätt, den blå inredningstrenden är tydligen förbi. Till slut hittade vi en klassisk rutig duk på Åhléns.
Ett olivträd i kruka tänkte vi skulle bli lätt att hitta, eftersom vi hade sett dem i trendiga inredningsreportage. Men icke. Vi for runt till många butiker som hade slut sedan länge. Som sista försök for vi till Hedvigs trädgård, trädgårdshandeln vid Bergsgatan som precis har bytt namn. Det var stängt, men de skulle precis nyöppna nästa dag. Därför fanns personalen på plats, de arbetade för fullt inne i växthuset. Olivträd hade de visst och vi fick gärna komma in för en bild.

Storfilmen Troja med Brad Pitt som den grekiske guden Akilles hade inte kommit ut på video. Däremot hittade vi boken "Kapten Corellis Mandolin" som också finns på film. Precis som böckerna om Tsatsiki, med en bläckfiskare från Grekland som pappa.
Ett fint backgammonspel hittade vi bland bokhyllorna på Akademibokhandeln.

Och något mera typiskt än gubbarna som sitter vid ett rangligt bord i skuggan på en grekisk ö och spelar backgammon, har jag svårt att komma på.

Helen Granditsky

Mer läsning

Annons