Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuset kommer från Gävle

Annons
Förra söndagen kröntes AmandaJabin-Gustafsson, 19, till Sveriges lucia.

I veckan mellanlandade hon hemma i Gävle och blev intervjuadav Barntillåtets reporter Lovisa Löwenborg.

Hur kändes det när du fick veta att du blivitSveriges Lucia?

- Jag har alltid sedan jag var liten följt vemsom blivit Sveriges Lucia och min moster sa till mig redan dåatt hon skulle anmäla mig. När jag sedan fick veta attjag var en av kandidaterna blev jag jätteglad för dåvisste jag att jag skulle få vara med om allting. Att jagsedan blev lucia var så klart jättekul, det var litesom grädden på moset.

Hur går uttagningen till?

- Det är tidningen Året Runt som anordnartävlingen. Alla får skicka in ett foto och lite textom den man vill se som lucia. Det brukar bli nära tusen bidrag.Sedan kallas 20 av tjejerna till ett jurymöte där manblir intervjuad och får sjunga luciasången. De väljersedan ut de nio kandidaterna och sen är det Året Runtsläsare som får rösta.

Vad ska man kunna för att bli en av kandidaterna?

- Självklart är det viktigt att man kansjunga och tycker det är roligt, eftersom mycket handlarom det. Sedan hur man är som person. Det är inte såviktigt hur man ser ut.

Vad tycker du är det bästa med att gålucia?

- Att man får sjunga och glädja andramänniskor. Det är så roligt för det ärså uppskattat med sång och ljus under den härmörka årstiden.

Vad gör dig till en bra lucia?

- För att jag verkligen tycker det är roligtatt glädja andra och att känslan kommer inifrån.Andra brukar säga att jag har en sådan utstrålningoch det är också en bra sida.

Vad ger du för råd till de som ska gålucia på onsdag?

- Försök vara avslappnad och ha ordningpå sina grejer. Gärna lägga fram och göraordning kvällen före eftersom att allt är såviktigt, det räcker att du glömmer ett ljus eller någonannan liten sak så blir det fel. Sen ska man även tänkapå att sjunga upp rösten innan.

Vad gör du så här dagarna innan?

- Vi har varit på turné i södraSverige och gjort teve-inspelningar i Stockholm. Det är blandannat en tevekanal i Tyskland som håller på att göraen dokumentär om lucia som jag ska vara med i. Sen ska viockså ha två värdefulla träningar, allasom är med i år är väldigt duktiga påatt sjunga.

Hur ser luciadagen ut?

- Först ska vi vara med i TV 4 Nyhetsmorgonoch sen ska vi besöka Astrid Lindgrens barnsjukhus. Klockan17.00 ska vi åka häst och vagn genom Stockholm tillSkansen. Efter det ska vi uppträda på restaurang Hasselbackenpå Djurgården.

Hur kändes det när du kröntes påSkansen?

- Det var en härlig känsla med en sådanuppmärksamhet. Hela min släkt och några av minabästa vänner också. Anna-Maria Corazza-Bildt kröntemig och hon var jättesnäll. Hon är ju frånItalien så hon lärde mig lite fraser på italienska.Jag tänkte att jag kunde använda de när jag skaåka till Sicilien och sjunga.

Hur beskriver du dig själv som person?

- En glad, envis och målmedveten person somgillar utmaningar. I somras lärde jag mig att åka vattenskidoroch i våras tog jag körkort och nu i höst ävenmotorcykelkörkort.

Hur fick du ditt musikintresse?

- Jag är uppväxt med musik och har alltidvarit en sångfågel. Jag började ta sånglektioneroch sjunga i kör som liten och sen har det fortsatt. Somsexåring började jag att att ta pianolektioner hosen av Gävles främsta pianopedagoger, Hedvig Majerska.

Du också nyligen spelat in en skiva, berätta?

- Det har varit en dröm för mig. Jag harskrivit lite egna låtar men inte haft tillräckligtmånga för en skiva. Så träffade jag UlfJohansson-Werre på Skottes förra året närjag var där och sjöng. Vi tyckte att det skulle varakul att spela in en skiva och nu är det gjort. Det ären familjeskiva med jazzromantisk julmusik.

Vad vill du jobba med?

- Jag läste naturvetenskapliga linjen påVasaskolan och gick ut sommaren 1999. Sen har jag varit ute ochrest, jag har bland annat varit med en kompis till Costa Ricadär vi fick följa med en läkare i hans arbete.Nu vill jag satsa på att bli läkare och till vårenska jag börja läsa medicin. Jag har tänkt att jagska satsa på musik, men det vill jag nog hellre ha litepå sidan om.

Vad tycker du om att göra?

- Att resa. Jag och min familj har bilat mycket ivästra Europa och jag har också varit i Kanada, Sydafrikaoch senast i Costa Rica.

Vad kan du för språk?

- Engelska och sen har jag läst franska i femår och bott i en fransk familj. På gymnasiet lästejag spanska i två år och i höst bodde jag enmånad i Spanien för att kunna tenta av någrabetyg.

Vad skulle du vilja ändra på i världen?

- Vissa människors inställning till varandra.Man måste respektera varandra för den man är ochta hänsyn till den personens bakrund. Man ska inte hellerdöma en människa efter vad andra säger utan manska bilda sig en egen uppfattning först. Vi människorborde lösa konflikter genom att prata med varandra i ställetför att slåss och kriga.

Vad är bäst med att bo i Gävle?

- Lagom stort och har ett bra läge. Gävleär också en fin stad med konserthuset, Fjärranhöjder och andra lokala utflyktsmål.

Vad är bäst med julen?

- Man får träffa hela stora släkten,alla samlas och mormor lagar god julmat.

Vad önskar du dig i julklapp?

- Jag tycker att det är roligt att fotograferaoch min pojkvän är också duktig på fotoså jag skulle vilja ha en egen kamera.

Har du några planer inför nästa åreller något nyårslöfte?

- Oj, jag ska försöka fortsätta varaden jag är och skaffa mig en utbildning.

LOVISA LÖWENBORG

Mer läsning

Annons