Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönelyft för Lönnbark

/
  • Landstingsdirektören Svante Lönnbark fick bara cirka tre procents ­löneförhöjning i fjol och kompenseras därför från den 1 april i år med en tolvprocentig ökning till 115 000 kronor i månaden, förklarar finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark kan glädja sig åt en tolvprocentig löneförhöjning.
Han är nu uppe i en månadslön på 115 000 kronor.
– Vill vi behålla honom måste vi betala en marknadsmässig lön, säger finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, s.

Annons

Svante Lönnbark stärker sin ställning som den klart bäst betalde av alla anställda i landstinget i Gävleborg.

Efter förhandling med finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp har han kunnat höja sin månadslön från 102 500 kronor till 115 000 kronor.

De två kom i princip överens om löneförhöjningen redan i våras men på grund av den konflikt med Vårdförbundet som då blossade upp valde de att låta det hela bero. Nu har uppgörelsen aktualiserats och officiellt godkänts av landstingsstyrelsens arbetsutskott.

Löneförhöjningen gäller från den 1 april i år.

Som alla andra anställda i landstinget har Svante Lönnbark rätt till en årlig löneöversyn, enligt Ann Margret Knapp. Att det blev ett så pass stort lönelyft den här gången beror bland annat på att Lönnbark behövde kompenseras för att han bara fick cirka tre procents ökning året före.

– Det finns ingen automatik i detta. Nästa år kanske det inte blir just någon höjning alls, säger hon.

Ann Margret Knapp upprepar det hon tidigare sagt att hon är mycket nöjd med Svante Lönnbarks insatser som landstingsdirektör.

Det är till exempel till stor del hans förtjänst att landstinget i Gävleborg förbättrat sin placering i de kvalitetsjämförelser som görs mellan landstingen i Sverige, anser hon. Om han inte får en konkurrenskraftig lön finns risk att han lockas till andra toppjobb.

– Jag har jämfört lite med vad nyrekryterade landstingsdirektörer i andra delar av landet fått i lön och då hamnar man på summor över 120 000 i månaden, säger Ann Margret Knapp.

En löneökning på tolv procent är betydligt mer än de flesta kan få.

– Jo, men det är de villkor som är. Som med andra specialistkompetenser finns det en marknad även på det här området och det är bara att acceptera, säger Ann Margret Knapp.

Svante Lönnbark har varit landstingsdirektör i Gävleborg sedan i december 2005.

Mer läsning

Annons