Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark får bakläxa

/

Landstingsdirektör Svante Lönnbarks stora sparplan för landstinget försenas. Politikerna vill att han kompletterar sitt material och redovisningen skjuts nu fram till i slutet av januari nästa år.

Annons

Under hela hösten har Svante Lönnbark och hans medarbetare jobbat med att ta fram en strategisk plan för hur landstinget i Gävleborg ska klara framtidens utmaningar med bland annat minskande befolkning och ökande kostnader.

Planen väntas komma att innehålla genomgripande förändringar i sjukvårdens struktur och utbud i länet.

Meningen var att Svante Lönnbark skulle presentera sin plan för politikerna i landstingsstyrelsen den 16 december. Men efter beslut i landstingsstyrelsen i går skjuts redovisningen upp i en och en halv månad till den 28 januari nästa år.

Det är på initiativ från finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp som redovisningen flyttas fram. Hon tycker att det material Lönnbark tagit fram hittills inte håller för en presentation.

– Förslagen måste innehålla konsekvensbeskrivningar och kostnadsberäkningar. Det bör också finnas ett par alternativ med, säger hon.

Ann Margret Knapp säger sig inte känna till de förslag Lönnbark tänker föreslå. Men hon är ändå tillräckligt informerad för att kunna säga att materialet inte är komplett. Att några dagar före jul offentliggöra skarpa sparförslag som är otillräckligt utredda vore oklokt, menar hon.

– Man kan se det här som ett tilläggsuppdrag, säger hon.

Björn Brink, centerns oppositionsråd, ser ingen mening med att skjuta fram landstingsdirektörens presentation.

– Att det skulle behövas kompletteringar är en krystad förklaring. Nej, det här handlar om interna problem inom socialdemokraterna, säger han.

Han tror att Ann Margret Knapp fått kännedom om de förslag Lönnbark tänker lägga och nu är orolig för hur partikamraterna ska reagera på dem. Hon vill därför ha tid på sig att förankra dem inom sitt parti innan de offentliggörs, misstänker Brink.

Mer läsning

Annons