Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet i Kubbo det bästa av allt

Annons
KUBBO / Hem till byn

Om jag säger Mårtsbo säger du troligtvis Mårtsbo-Slim.Just det, originalet som både skrämde och gladde gävlebormed sin barska stämma fram tills för några årsedan. Historierna om honom är lika många som osannolika.

Ingrid Moberg i Kubbo minns honom mycket väl frånsin barndom.

- När jag började skolan på 30-talet var hanlilldräng hos oss. Han brukade läsa för mig urläseboken och var så duktig. Han var idrottsledare,kassör och allt. Men när det var ishockey-VM 1954 dåbörjade han festa och han tålde inte spriten. Ja, hanvar faktiskt nykterist tills han blev alkoholist, berättarhon.

Kulan kallade de honom, hon och de andra barnen, varförvet hon inte.

Flyttade tillbaka

I dag bor Ingrid Moberg i Kubbo tillsammans med sinman Ingvar. Ingvar Moberg växte upp i Oslättsfors menbörjade hålla till i Kubbo på 50-talet. Senarehar paret bott både i Gävle och Valbo. Men Ingrid,hon är kubbobo i själ och hjärta, och för14 år sedan byggde de ut sommarstugan och flyttade tillbakatill Kubbo. Borta bra men hemma bäst är ett uttrycksom ligger nära till hands.

- Farmor var född här i granngården, men dåvar det bara en liten röd stuga.

Min farfar kom från Dalarna. Han var med och byggdeflottningskanalen och sedan blev han kvar i trakterna och köptegård, säger Ingrid.

Laga skifte

Men farfadern dog tidigt och Ingrids far, äldstav tio syskon, fick ta över rollen som familjeförsörjare.Sedan blev det laga skifte. Det innebar att bondgårdarnadelade upp jorden mellan sig i större enheter och familjernaflyttade ut på sin jordplätt. För Ingrids familjbetydde det att den gamla gården fick rivas och en ny byggas.

- Gården byggdes samma år som jag föddes,1932. Det var inte lätt på den tiden. Det var potatisoch lingonsylt många gånger, minns Ingrid.

I dag är livet inte lika hårt i Kubbo. Ingrid ochIngvar trivs utmärkt med lugnet, nu när de är pensionerade.Att Ingvar har blivit en riktig kubbobo råder heller ingentvekan om. Han är i dag hedersordförande i Kubbo-Mårtsbobyaförening, som han var med och startade för mångaår sedan.

Sammanhållning

- Huvudsaken i sådana här byar äratt man har sammanhållning. I många byar finns ingenträffpunkt sedan skolorna lades ned, säger han.

Men en träffpunkt är just vad kubbo- och mårtsbobornahar sedan byaföreningen köpte den gamla skolan av kommunenför några år sedan.

Där ordnas Lucia- och midsommarfester. Där träffasmammor med sina barn på dagarna. Och där ordnas pubkvällardå och då.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons