Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas föddes under snökaoset

/
  • Snöovädret gjorde att höggravida Eva Svedlund fick åka helikopter från Hagsta till Gävle sjukhus. Där föddes Lukas som i dag är tio år gammal.
  • Tioårige Lukas föddes mitt under snökaoset. Något som kanske har påverkat honom till att uppskatta de vita flingorna från ovan.
– Jag älskar snö för man kan åka bob och skoter på det, säger han.

Snökaoset gjorde att höggravida Eva Svedlund fick åka helikopter till Gävle sjukhus. Tolv timmar senare föddes Lukas.
– Det var första och enda gången som jag har åkt helikopter, säger hon.

Annons

För exakt tio år sedan satt Eva Svedlund hemma i huset i Hamrångefjärden och väntade. Hon hade gått 13 dagar över tiden men på tisdagsmorgonen kände hon att parveln i magen var på väg ut. Utanför föll snön som aldrig förr.

Det hade börjat på söndagen och flingorna fortsatte att falla från skyn i en takt som familjen aldrig sett tidigare. På tisdagen var bilen helt översnöad men familjen tog situationen med ro.

– Men vi hela tiden kontakt med SOS och sjukhuset för att höra hur det såg ut på vägarna, minns Eva Svedlund.

När vattnet gick kontaktade de sjukhuset som berättade att de skulle bli hämtade. De hade förväntat sig att det skulle komma en bandvagn och blev därför något förvånade när det svängde upp en taxi på uppfarten utanför villan.

– De sa att de skulle skjutsa oss till sjukhuset. När vi såg bilen så föreslog vi att vi skulle ta vår bil istället, den hade åtminstone fyrhjulsdrift, skrattar hon.

Taxichauffören förklarade att han bara skulle skjutsa dem till E4 där de skulle bli hämtade med en helikopter. Så blev det och en halvtimme senare befann sig Eva och Ulf Svedlund i luften på väg in mot sjukhuset.

– Det var först då, när jag såg staden från ovan som jag förstod hur mycket snö som faktiskt hade fallit. Det var ganska tufft, berättar hon.

I Hagsta hade det inte alls kommit lika mycket snö och vägarna var skottade ”eftersom alla i byn har en traktor och hjälps åt att röja vägarna”.

– Min man hade till och med tid att skotta banan där hästarna tränar. Därför var det svårt att föreställa sig hur det såg ut i stan, skrattar hon.

Värkarna som var i full gång innan helikopterresan upphörde helt efter att Eva landat på sjukhustaket.

– Jag var nog lite i chock. Eftersom inget hände fick vi till och med gå ut på stan och titta på all snö, säger hon.

Tolv timmar senare var det dags och klockan sex på onsdagsmorgonen kom Lukas till världen. I dag är han tio år och Eva berättar att han älskar snö.

– Du föddes mitt i ett snöoväder, det kanske är därför som snö är det roligaste som du vet, säger hon.

– Nä, snö är roligt eftersom man kan åka bob och skoter på det, säger han.

Han har såklart inga egna minnen från sina första dagar i livet. Men mamma har berättat vad som hände den dag då han föddes och att han fick åka helikopter när han låg i hennes mage.

– Men det gills inte för jag fick ju inte se någonting, muttrar han.

Helikopterfärden var den första och enda som Eva gjort i sitt liv.

– Jag brukar skoja och säga att jag har fått tillbaka varenda krona som jag har betalat i skatt, skrattar hon.

Mer läsning

Annons