Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgasen är på väg ut

Gävleborgs landsting kan bli först i landet med att sluta använda lustgas som smärtstillande. Det innebär att kvinnor som ska föda på förlossningsavdelningen i Gävle inte längre kommer att få andas in gasen.

Annons

SVT Gävledala rapporterar om att lustgasen ska tas bort. Den smärtstillande gasen har redan försvunnit från narkosen och ambulanserna i Gävleborg och nu står förlossningsavdelningarna på tur. I stället ska gravida kvinnor göra avslappningsövningar eller få ryggbedövningar.

Skälet till att lustgasen tas bort är att den har en negativ påverkan på både människor och natur.

Vid en genomsnittlig förlossning i Gävleborg förbrukas över 400 liter lustgas, vilket motsvara förbränningen av 124 liter diesel. I dag får ozonlagret betydligt större skador av lustgas än av freon.

Andra landsting har satsat på reningsanläggningar för att minska utsläppen av lustgas. Men redan när lustgasen används vid en förlossning läcker den ut och påverkar personalen negativt. Studier tyder på att gravid personal kan få missfall eller barn med missbildningar av gasen. Andra drabbas av minnesförlust och illamående. Lustgas befaras också vara en bidragande orsak till både bröstcancer och tidig demens.

Mer läsning

Annons