Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgasen blir kvar

Lustgasen blir kvar tills vidare inom förlossningsvården i Gävleborg. Ännu finns inga bra alternativ som kan ersätta den omdiskuterade metoden, enligt landstinget.

Annons

Det var i vintras som ledningen för landstingets kvinnoklinik gick ut och deklarerade att de tänkte avveckla lustgasen som smärtlindringsmetod vid förlossningar.

Lustgasen är farlig för både människor och miljö, därför bör den ersättas av andra metoder, framhöll man. Gävleborg skulle bli det första lustgasfria landstinget i Sverige.

Beslutet har väckt het debatt. Såväl bland allmänhet som bland politiker har det uttryckts oro för att länets föderskor ska gå miste om smärtlindring. Även erfaren förlossningspersonal har ifrågasatt ett slopande av lustgas.

Nu går landstingsledningen ut med lugnande besked: lustgasen blir kvar. Den kommer inte att tas bort från förlossningsavdelningarna förrän det finns alternativa metoder framtagna som kan ersätta den.

– Det här är ingen ändring av något beslut utan ett förtydligande, säger landstingsrådet Eva Tjernström, S.

Hon säger att man från den politiska ledningen uttalat att landstinget måste minska sina utsläpp. Däremot har inga direktiv getts om att lustgasen ska tas bort. Det initiativet har tagits på verksamhetsnivå.

– Minskad lustgasanvändning får inte ske på bekostnad av kvinnors smärtlindring. De som vill ha lustgas ska självklart få det, säger Eva Tjernström.

De flesta av föderskorna i dag använder lustgas i någon omfattning. Men metoden är inte särskilt bra, tycker Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Den ger inte tillräcklig smärtlindring. Därför är det så viktigt att det utvecklas andra metoder, säger hon.

Hennes mål är fortfarande att på sikt få bort lustgasen. Ett arbete ska startas där man går igenom den forskning som bedrivs kring smärtlindring i förlossningsvården.

Förhoppningen är att detta ska leda fram till att nya, bättre metoder kan börja användas. För att göra lustgasen mer miljövänlig kan det bli aktuellt att investera i en destruktionsanläggning.

– Det är något vi får titta på i det här arbetet, säger Ingegerd Lantz.

Mer läsning

Annons