Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Må bra med rätt mat

/

Inom ayurveda fungerar mat som medicin. Har man en obalans i en så kallad dosha – eller energiform – kan man balansera den med hjälp av mat. Här är några recept som anses bra enligt ayurvedisk livvstil.

Annons

Kitchari

Kitchari utgör basen för en yogisk och ayurvedisk livsstil. Det är en balanserad rätt som ger en bra proteinkombination för alla 3 doshorna. Maten är lättsmält och ger styrka och vitalitet. Det är också en bra diet för avgiftning och föryngring av kroppens celler.

4 pers.

2 dl basmatiris
2 dl röda linser
2 msk ghi eller olivolja
1 liten bit färsk finhackad ingefära
1/2 tsk bruna senapsfrön
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk gurkmeja
Färsk hackad koriander efter tycke och smak
½ tsk salt (eller 2 tsk vegetarisk buljong)
ca 8 dl vatten

Skölj riset och linserna i vatten. Hetta upp ghi eller olja i en kastrull och tillsätt senapsfrön och resten av kryddorna (ej gurkmeja och färsk koriander). Rör runt tills fröna poppar.

Tillsätt ris, linser, gurkmeja och salt. Blanda och rör runt 20-30 sek. Tillsätt vattnet och koka upp. Koka i 5 min utan lock, rör om då och då.

Sänk värmen, på med lock (lite på glänt) och koka ytterligare ca 10 min eller tills det ser ut som gröt, ej för blöt eller för torr. Tillsätt ev. mer vatten om kitcharin verkar torr. Innan servering blanda ner färsk hackad koriander. Använd eventuellt örtsalt som bordskrydda.

Ät Kitchari med valfria kokta grönsaker som morötter, zucchini, lök, blomkål eller tomater.

Värmande gröt (vatabalanserande)

1-2 personer

10 mandlar
1– dadlar
1 1/5 dl havregryn
1– msk solrosfrön
1 msk sesamfrön
2 ½ dl vatten
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kanel
1 nypa salt
1 tsk kokosolja
ca 12 tunna skivor äpple

Till servering

1– dl rumstempererad yoghurt (3 %) eller rismjölk
färska bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar

Hacka mandlar och dadlar. Lägg havregryn, solrosfrön, sesamfrön, mandlar och dadlar i en kastrull. Häll på vattnet och koka upp. Tillsätt kryddor och salt och låt koka i cirka 5 minuter under omrörning.

Tillsätt kokosoljan och rör om. Skiva äpplet tunt och lägg skivorna på gröten i kastrullen. Sätt på locket och låt sjuda i ytterligare 3– minuter.

Servera gröten med yoghurt eller rismjölk och bär.

Chiagröt (pittabalanserande)

2 personer

2 msk chiafrön
1 ½ dl vatten
½ krm saffran
1 msk kokosflingor
4 torkade fikon
1 dl färska eller frysta hallon

Lägg chiafröna i vattnet tillsammans med saffran och kokos och låt stå i cirka 10 minuter. Rör om.

Skär fikonen i mindre bitar, lägg dem på gröten och toppa med hallonen.

Kaphagröt för magen (kaphabalanserande)

3-4 personer

4 msk helt bovete
1 msk solrosfrön
1 msk råris
3 msk hirsflingor
4 msk hela linfrön
6 katrinplommon
½ dl russin
1 tsk malen ingefära
1 krm malen kardemumma
1 tsk malen kanel
3 dl vatten

Till servering

Sojamjölk och äpple

Skölj bovetet noga. Blanda alla ingredienser i en skål, täck över och låt stå i kylen över natten. På morgonen, värm gröten i en kastrull men låt den inte koka. Servera med sojamjölk och tunt skivat äpple. Håller i 3 dagar.

Äggcurry (vatabalanserande)

Dela löken i två delar och skiva den. Skala och riv ingefäran. Skär tomaterna i små bitar. Stöt kummin och fänkål till pulver i mortel och blanda med de övriga torra kryddorna.

Värm olivolja och senapsfrön i en gjutjärnsgryta under lock. När senapsfröna börjar poppa, sänk värmen till hälften och vänta i 30 sekunder. Lyft sedan försiktigt på locket och lägg i lök och ingefära.

Rör om med en träslev. När löken är mjuk (efter cirka 3 minuter), tillsätt kryddmixen. Rör i 30 sekunder. Lägg i tomater och öka värmen. Rör i 3 minuter. Tillsätt kokosmjölk och salt. Knäck ner ett ägg i taget i såsen. Försök att få lite utrymme mellan äggen och se till så att varje ägg täcks av sås.

Lägg på locket och sänk värmen. Låt puttra i 10 minuter. Stick ner en kniv i ett av äggen för att se om gulan är fast. Då är de klara.

Strö över koriander och servera grytan med basmatiris.

Tips! Är du vegan, byt ut ägg mot sötpotatis och rädisor.

Böncurry (pittabalanserande)

4 personer

2 ½ dl torkade sojabönor
1 gul lök
1 krm fänkålsfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 krm malen kardemumma
1 krm malen nejlika
2 msk smör
2 dl kokosmjölk
½ tsk salt
3 msk färsk koriander

Till servering

Couscous eller basmatiris

Låt bönorna stå i 5 dl vatten över natten eller i 8 timmar. Koka i 1 ½ timme eller enligt anvisningen på paketet. Skiva löken tunt. Mal fänkål och kummin i en mortel och blanda dem med de övriga torra kryddorna förutom salt.

Värm smöret i en gjutjärnsgryta. Lägg i löken och rör tills den mjuknat (cirka 4 minuter). Sänk värmen. Tillsätt kryddblandningen och rör i 30 sekunder. Blanda i bönorna och rör i 3 minuter tills bönorna har blandats med kryddorna.

Tillsätt kokosmjölk samt salt och rör i 1 minut. Klipp ner den färska koriandern och dra grytan från värmen. Låt stå under lock i 5 minuter (lyft inte på locket).

Servera med couscous eller basmatiris.

Auberginecurry (kaphabalanserande)

4 personer

1 gul lök
1 msk finhackad färsk ingefära
3 hackade vitlöksklyftor
1 stor aubergine (ca 500 g)
1 tsk gurkmeja
¼– tsk cayennepeppar
2 krm malen kryddnejlika
2 krm malen muskotnöt
2 krm malen kardemumma
1 krm kanel
1 krm svartpeppar
3 msk rapsolja
1 msk senapsfrön
2 lagerblad
1 krm salt
1 ½ dl vatten

Till servering

Quinoa

Skala och skär löken i halvmåneformade skivor. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Skär auberginen i avlånga tärningar. Lägg åt sidan. Blanda de torra kryddorna förutom senapsfrön och lagerblad.

Värm oljan i en gryta och lägg i senapsfröna. Lägg på locket. När fröna börjar poppa, sänk värmen till hälften och vänta i 30 sekunder. Tillsätt lök, ingefära, vitlök och lagerblad. Höj värmen och rör i 3 minuter.

Sänk värmen igen och tillsätt kryddblandningen. Rör i 30 sekunder. Lägg i auberginebitarna och salt. Se till så att alla bitar är täckta av kryddblandningen.

Koka upp vattnet i en kastrull, häll det i grytan och låt puttra under lock i 15 minuter. Rör ordentligt under den sista minuten.

Servera med quinoa.

Mer läsning

Annons