Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magda på nytt spår i livet

/
  • Foto: SCANPIX På ny kurs. Sedan Magdalena Forsberg avslutade sin skidskyttekarriär har hon slagit in på ny kurs. Numera är det tv, kostrådgivning och föreläsningar som står på hennes schema

SUNDSVALL (PM)Hon blev "Magda" med hela svenska folket. Prenumererade på radiosportens Jerringpris, och vann snart alla idrotts- och poularitetspris som tänkas kan.

Annons
Men den 24 mars avslutade världens främsta skidskytt alla kategorier den aktiva karriären. Ett nytt liv skulle börja för Magdalena Forsberg - var det tänkt...
Sanningen är att fru Forsberg från Viktjärn i byn Bergeforsen, norr om Sundsvall, har liten eller ingen tid alls för något traditionellt familjeliv.
Huset har stått där i många år, vorsteh-tiken Steffi har fått sällskap av unghunden Ricco och maken och tidigare landslagskamraten Henrik finns fortfarande vid hennes sida.
Men jobbet som skattekonsult avslutades i somras och någon tredje familjemedlemär inte på väg, eller?
- Barn? Den frågan fick jag massor av gånger i våras och somras, men nu är det mer sällan.
- Och svaret är nej. Inte än. Det är ju inte så lätt, och vi har faktiskt inte haft tid. Almanackan är fortfarande fullbokad, konstaterar hon med ett skratt.
Magda rycker litet lätt på axlarna och berättar om det nya livet.
Som tv-stjärna i en ny vildmarksserie i SVT.
Som kostrådgivare.
Som föreläsare.
Och som expertkommentator i tyska tv-kanalen ARD under vinterns världscupcirkus.
- Det verkar kanske mycket. Men till skillnad från tiden som skidåkare och skidskytt väljer jag i större utsträckning själv vad jag ska ställa upp på och hur mycket tid det får ta.
- Men visst har exempelvis tv-jobben tagit mer tid än jag tänkte och trodde på förhand. Detär ju inte klokt vilket slit som ligger bakom varje halvtimmesprogram. Inte nog med själva inspelningarna. Det ska justeras med både ljud och bild i efterhand också.

Premiär i januari
Vildmarks- och äventyrsserien omfattar fem halvtimmesprogram, där Magdalena Forsberg testar forspaddling, vildsvinsjakt, skärmflygning, flugfiske och bergsklättring. Det sistnämnda programmet spelades in så sent som i slutet av november i Frankrike, medan de första kameratagningarna togs under sensommaren. Den 7 januari är det premiär i Sveriges Television.
- Ja, då kommer väl domen, skojar Magda, som dock trivts med den nya huvudrollen och som säger sig gilla läget som kändis.
- Inte för att jag har några särskilda behov i den vägen, men visst är det ett sätt att leva som kanske blivit en vana.
Det hon gång på gång återkommer till är dock vikten av att själv kunna lägga ribban, att själv kunna styra över tiden. Sedan spelar det ingen roll om tiden fylls med nya tv-framträdanden, reklamjobb, föreläsningar eller ledarskap i någon form.
- Och visst har det blivit bättre. Lite för få träningspass, kanske. Men desto fler sovmorgnar totalt sett. I somras unnade vi ju oss att vara riktigt lediga i flera veckor, både Henrik och jag.

Viktigt att vara i form
Just att träna och hålla kroppen i någorlunda form är fortfarande viktigt.
- För att må bra, helt enkelt.
Och skidskyttesporten, med den speciella familjeatmosfären, ligger henne fortfarande varmt om hjärtat.
- Sammanhållningen var helt enorm inom skidskyttet. Helt annorlunda, jämfört med längdskidåkningen, berättar hon, nöjd över att via kommentatorsjobbet i tysk tv ha fått möjligheten att även fortsättningsvis hålla kontakten med gamle tränaren Wolfgang Pichler, det tidigare svenska landslagsgänget, övriga ledare, tränare och konkurrenter.

Inget som svider
Premiären av Världscupen i Östersund missade hon dock.
- Då var Henrik och jag i Idre på ett ungdomsläger.
- Men under den andra deltävlingen blev det premiär, och så kommer det att fortsätta. Med kommentatorsjobb varannan gång, eftersom kanalerna ZDF och ARD delar på sändningarna i tysk tv.
En lagom dos, det också, tycker Magdalena Forsberg, som är ett minst lika stort och känt namn för den idrottsintresserade tyska befolkningen som för den svenska. Skidskytte tillhör de allra populäraste vintersporterna i Tyskland. Större än all annan form av skidåkning.
Och Magdalena Forsberg aus Schweden blev nära nog adopterad av framför allt bayrarna.
- Min tyska dialekt är också sydtysk.
Att hon aldrig fick Svenska Dagbladets guldmedalj - det så kallade Bragdguldet - är inget som svider.
Möjligen konfunderar och irriterar. Men inte svider.
Efter de två olympiska bronsen i Salt Lake City-OS senast har hon tagit medaljer av olika valörer i både VM och OS. Och antalet världscuptitlar är så många att de inte ryms att trä på båda händernas fingrar.
När hon den där tårfyllda marssöndagen i klassiska Holmenkollen, utanför Oslo, hemförde den totala världscupstiteln för sjätte året i följd säkrades också ett stycke svensk - och internationell - idrottshistoria för åtskilliga år framåt.
ROLAND ENGSTRÖM

Mer läsning

Annons