Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man lär så länge man leker

/

Det är inte lätt med språket. Grund-Kalle sa: ”Jag skulle steka köttbullar men det blev bara pannkaka.”

Annons

Lätt som en plätt att förstå för oss infödda svenskar men hur ska en invandrare förstå vad han menar?

I tv hörde jag GW Persson, professorn, säga att poliser har ett eget, onödigt, byråkratiskt språk. Sen säger han ”...men alla kan ju inte vara lika elokventa som jag.” Så plirar han lite.

Gamle finansministern Gunnar Sträng sa någon gång ”Man ska inte använda utländska ord när man har en inhemsk adekvat vokabulär disponibel.”

Det är korkat med vinboxar tycker jag, svårt att få ut sista dropparna, tacka vet jag en korkad flaska.

Jag har en ny rorkult till Jabowoky. Slöjdläraren Anders ”Smörkniven” Engberg har snickrat ihop den. Jättefin. Smeknamnet ”Smörkniven” har eleverna hittat på. ”Smörkniven” har en båt och en husbil i sitt båtskjul. Husbilen var lite för hög för att få in under loftet i skjulet under vintern. Hur skulle han få in den?

Tor hade utan att tveka tagit motorsågen. Men klurige ”Smörkniven” såg att det bara fattades 5-6 centimeter på höjden. Så varför inte ta av hjulen, köpa billiga små fälgar, sedan på med dom och backa in bilen på bara fälgarna? Lite ovanliga vinterhjul.

Elegant smög husbilen in under innertaket med några millimter tillgodo. Själv har jag en låg BMW cabriolet under Jabowoky, andra har låga Ferrari, Rostfria Ove har en gammal Amazon med lister av krom, inte Californiavit, men ratt av bakelit. Båthusen är fulla av härliga leksaker.

Man lär så länge man leker, eller hur?

Apropå smörknivar så har Träkötar’n i Böcklingarna kötat till fina smörknivar till våra frukostar.

Apropå Böcklingarna, Smörjnippeln är en riktig entreprenör. Han köpte en maskin för att skotta snö med, lyckat köp kan man utan tvekan säga. Om det töar och inte snöar så blir bilarna skitiga och då har han en biltvätt som går för högtryck. Men nu kan man undra vad han har för plan, för på hans gård ligger det flera hundra röda turskidor. Har han halkat in på ett nytt spår eller har han vallat bort sig och spårar ur?

Nu är det snart dags att ta beslut om jag ska tacka ja till ett avgångsvederlag från tidningen och bli pensionär. Kanske är det för tidigt, men i morgon är det säkert för sent. Hårt liv sjömanslivet.

Stjärnbåten, den lilla fina, fyller 100 år liksom Sandvikens Segelsällskap. På 1960-talet fanns det ett 20-tal stjärnbåtar i Sandviken, nu finns det ingen kvar som krusar Storsjöns vatten.

Läste att det var en bedragare som lurade äldre genom att knacka på och säga att han var utelåst och behövde låna pengar till en låssmed. Nu är han inlåst.

Grund-Kalle, han snodde en almanacka och fick tolv månader.

Kommunen blev också blåst av en bedragare. Gubbarna på varvet undrar vem som har ansvaret för kommunens utbetalningar. Är det kommunalrådet Blank, Bank eller Pank?

Det finns ett bra sätt att lysa upp trappstegen, man sätter led-belysning i led-stången säger Elektriska Roffe. Lysande idé.

Våren är här, båtmässan i Göteborg har varit och Allt för sjön kommer första mars.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons